jezik in identiteta

jezik in identiteta

od Barbara Pavlič -
Število odgovorov: 0

a) Ali ste kdaj bili v situaciji, ko vam je bilo nerodno govoriti v svojem jeziku oziroma ste to opazili pri drugih ljudeh? Ne, nikoli.

b) Ali ste kdaj občutili sram, da govorite določen jezik oziroma prihajate iz določene jezikovne skupine? Kako ste se počutili? Včasih na morju, na Hrvaškem, imam občutek da me ne jemljejo enako kot npr. nemce. Počutila sem se slabo.

c) Ali ste kdaj doživeli, da so nekoga v vaši prisotnosti izzivali/sramotili/se norčevali zaradi njegove/njene jezikovne in kulturne pripadnosti? Kaj ste storili? Ne.

d) V prejšnjem poglavju (Posledice izumrtja jezikov in ideja enega svetovnega jezika) ponovno preberite misli, ki so jih delili sodelujoči v BBC-jevem projektu o jezikih. Kako pa se vi počutite, ko govorite jezik in/ali narečje svoje skupnosti? Kratko izrazite svoja občutja. 

Izguba jezika lahko predstavlja izgubo identitete, kulture in dediščine. Jezik je pomemben del naše identitete in skozi njega izražamo svoje izkušnje ter se povezujemo z drugimi ljudmi. Izumrtje jezika lahko privede do izgube edinstvenega znanja, mitologije in zgodovine, ki so v njem zapisani. Poleg tega je jezik tudi orodje za prenos kulture in vrednot ter ima moč definirati in oblikovati človeško izkušnjo. Zato je ohranjanje jezikovne raznolikosti pomembno za bogatenje človeške dediščine in zagotavljanje raznolikosti ter medkulturnega razumevanja.

Včasih me hecajo zaradi kakšne posebne besede, ki jo uporabljamo v domači okolici, vendar mi je to smešno in zabavno.