večjezičnost v razredu

večjezičnost v razredu

od Amalija Cotman -
Število odgovorov: 0

V šolskem prostoru se s  priseljevanjem otroci sračajo z različnimi kulturami in jezki. To lahko učitelji izkoristimo pri pouku in večjezičnostpredstavimo kot koristno vrlino. Pomembno je, da učencem pokažemo pozitiven odnos do vseh jezikov. V primeru, da imamo v razredu tujegovorečega otroka, ga spodbudimo, da predstavi kakšno pesem ali zgodbo v svojem maternem jeziku, nekaj besed in fraz nauči svoje sošolce ipd. To bo hkrati učencem dalo lep zgled, tujemu učencu pa dalo oblutek sprejetosti in varnosti.

Učitelji lahko na tem področju tudi izkoristimo zgodbo ali pesem, ki je vsem učencem dobro poznani in se jo preberemo/zapojemo v vel jezikih, tako so učenci izpostavljeni različnim glasovom.

Za poučevanje angleščine se mi zdi ključno vsakodnevno izpostavljanje jeziku, uporaba več različnih virov govorcev, ponavljanje, dinamični pristop.
Sama sem v vrtcu začela uporabljati lutko, ki pogosto uporablja napačna poimenovanja besed in stavčnih struktur. Opazila sem, da jih učenci po nekaj mesecih angleščine vedno hitreje prepoznajo in so hkrati zelo motivirani za komunikacijo.  Poučevanje v vrtcu mi je potrdilo a fakulteti spoznane teorije pomena izpostavitvi jeziku, saj so nekateri otroci začeli z mano komunicirati z besedami in stavčnimi strukturami, katerim med uro nismo namenili posebne pozornosti.  Zdi se mi, da imamo učitelji razrednega pouka velik privilegij, saj lahko angleščino vsakodnevno vključimo v svoj učni prosces.