O jeziku in identiteti

O jeziku in identiteti

od Marja Čendak -
Število odgovorov: 0

a) Ali ste kdaj bili v situaciji, ko vam je bilo nerodno govoriti v svojem jeziku oziroma ste to opazili pri drugih ljudeh?

Ne, nikoli mi ni bilo nerodno govoriti v svojem (slovenskem) jeziku in tudi pri drugih tega nisem opazila.

b) Ali ste kdaj občutili sram, da govorite določen jezik oziroma prihajate iz določene jezikovne skupine? Kako ste se počutili?

Ne, nikoli nisem občutila sramu. Ponosna sem na svoj jezik. 

c) Ali ste kdaj doživeli, da so nekoga v vaši prisotnosti izzivali/sramotili/se norčevali zaradi njegove/njene jezikovne in kulturne pripadnosti? Kaj ste storili?

Ne, nikoli nisem izzivanja, sramotenja, norčevanja iz jezikovne in kulturne pripadnosti. Sama sem zelo odprta in vse sprejemam. 

d) V prejšnjem poglavju (Posledice izumrtja jezikov in ideja enega svetovnega jezika) ponovno preberite misli, ki so jih delili sodelujoči v BBC-jevem projektu o jezikih. Kako pa se vi počutite, ko govorite jezik in/ali narečje svoje skupnosti? Kratko izrazite svoja občutja.

Sama sem na svoj jezik zelo ponosna. Menim, da je slovenščina zelo zahteven jezik za učenje. Poleg tega pa slovenščino krasijo tudi mnoga narečja, ki jih je potrebno negovati, saj to da jeziku dodatno vrednost, ki jih vedno rada spoznavam.