O jeziku i identiteti

O jeziku i identiteti

by Tijana Milaković -
Number of replies: 0

a) Ali ste kdaj bili v situaciji, ko vam je bilo nerodno govoriti v svojem jeziku oziroma ste to opazili pri drugih ljudeh?

Nikoli se nisem sramovala govoriti v svojem maternem jeziku (slovenščini), pravzaprav sem bila še ponosna. Večkrat so me ljudje vprašali, kateri jezik je to (zanimalo jih je več o tem jeziku). Sem pa videla večkrat pri prijateljih, ki so se preselili iz nekdanjih držav Jugoslavije, da jim je v javnosti nerodno govoriti (kljub temu da sama govorim enega od teh jezikov in sem se z njimi tudi sama pogovarjala). 

b) Ali ste kdaj občutili sram, da govorite določen jezik oziroma prihajate iz določene jezikovne skupine? Kako ste se počutili?

Ne, nikoli. 

c) Ali ste kdaj doživeli, da so nekoga v vaši prisotnosti izzivali/sramotili/se norčevali zaradi njegove/njene jezikovne in kulturne pripadnosti? Kaj ste storili?

V moji prisotnosti tega ni bilo, vendar pa so mi o tem govorili znanci, ki so se na novo preselili v Slovenijo. 

d) V prejšnjem poglavju (Posledice izumrtja jezikov in ideja enega svetovnega jezika) ponovno preberite misli, ki so jih delili sodelujoči v BBC-jevem projektu o jezikih. Kako pa se vi počutite, ko govorite jezik in/ali narečje svoje skupnosti? Kratko izrazite svoja občutja.

Ponosna in vesela sem, da govorim slovensko. Le v tem jeziku sem dovolj samozavestna, da lahko govorim o težavnih temah (ali temah, ki se dotikajo bodoče stroke).