Spet so v modi seminarji za e-didaktiko

Spet so v modi seminarji za e-didaktiko

od Igor Lipovšek st. -
Število odgovorov: 2

Dve leti ni bilo denarja, zdaj je pa zopet možnost, da se prijavite na e-seminarje.

Razpis je na spletni strani http://www.zrss.si/objava/vabilo-na-izobrazevanja-v-sklopu-e-sole    

Žal se mudi s prijavami, poleg tega pa izobraževanje sovpada s študijskimi srečanji, ampak..."pod streho jih moramo spraviti" do 20. novembra.

Oglejte si vabilo, oglejte si program, oglejte si koledar.

In prijavite se, če vam čas dopušča.

Lep pozdrav.

V odgovor na Igor Lipovšek st.

Odg: Spet so v modi seminarji za e-didaktiko

od Mirsad Skorupan -

Igor, malček bi te popravil. 23.10.2015 ni načrtovano nobeno študijsko srečanje.

Upam, da govoriva o istem seminarju?

SEM: Didaktična raba e-gradiv pri pouku geografije - prvo srečanje v živo

Kdaj: pet, 23. oktober, 14:00 - 20:00
Kje: Maribor z okolico
Opis: 24-urni seminar, 8 v živo, 8 na daljavo, 8 v živo Ciljna skupina: Učitelji geografije v OŠ in SŠ.

Cilji: V okviru seminarja se udeleženci seznanijo z didaktično rabo novonastalih geografskih e-gradiv, spoznajo njihove prednosti in pomanjkljivosti ter se seznanijo z možnostmi njihove uporabe pri pouku. Z gradivi lahko povečamo večjo nazornost pouka, ga popestrimo, učenci/dijaki pa jih lahko uporabijo tudi za samostojno učenje ter za izdelavo seminarskih nalog. Seminar poteka v obliki demonstracije in delavnice.

Teme: Predstavitev didaktične rabe novih geografskih e-gradiv Priprava učne ure s pomočjo e-gradiv Uporabnost e-gradiv pri pouku Izdelava primera učne ure z uporabo predstavljenih e-gradiv; učna ura mora biti usklajena s cilji UN Predstavitev primerov učne ure z uporabo e-gradiv Razprava o uporabnosti e-gradiv, njihovih prednostih, pomanjkljivosti.

Prijava: http://www.zrss.si/prijava/abc-esole/




V odgovor na Mirsad Skorupan

E-geografija in i-geografija

od Igor Lipovšek st. -

Približno toliko kot samostojna Slovenija, je na Slovenskem stara tudi šolska e-geografija. Ves čas je rasla s predanostjo in ustvarjalnostjo učiteljev; usmerjala in razvijala pa sta jo samoiniciativnost nekaterih geografov,   fakultet in društev ter želja ZRSŠ, da bi plula v eno smer. Včasih je bilo vetra v jadrih in denarja (tudi evropskega) več, drugič malo, včasih (tako kot zdajle) nič. Smo se pa vedno povezovali v neke komisije, skupine ali odbore, da bi delovali enotno.

Po dveh letih spanja nas je nocoj na videokonferenco spet povabil Mirsad Skorupan - nekaj starih članov, nekaj novih.

Tole smo se pogovarjali:

  • Kakšno izobraževanje ponuditi učiteljem? Smo na prelomu, ko ni treba več usposabljati za rabo orodij, ampak samo za didaktično rabo enostavnih pripomočkov za geoinformatiko, ki jih splet vsakodnevno bruha?
  • Razmišljali smo, zakaj slab odziv na večkratno vabilo, da sporočate poplave na Geopediji. Nekaterim se nam zdi idealno orodje za vstop mladih v svet geoinformatike.  http://www.geopedia.si/#T3613_F16659:71_x593875.5_y105732.375_s8_b4
  • Spraševali smo profesorja z ljubljanske FF, kaj oddelek za geografijo ponuja in zvedeli za ArcGIS On Line, koprsko (Ilešičevi dnevi 2015) izkušnjo z vnosom ovir za invalide naravnost v spletni zemljevid ....
  • Poizvedovali smo, kaj storiti z ekskurzijami na http://www.ekskurzije.si/moodle/
  • Verjetno bomo enkrat na mesec (recimo prvi ponedeljek ob 20.00) uvedli videokonferenco z neko zanimivo geografsko tematiko
  • Mogoče bi sprožili natečaj za označevanje poldnevniških in vzporedniških stičišč (geokonfluenc), opremljenih s fotografijami v štirih smereh neba
  • Pogovarjali smo se o vsebinah, ki bi jih ponudili ob geografskem taboru, ki bo oktobra v porečju Vipave - kot del projekta občin.
  • Na študijskih srečanjih, kjer smo bili navzoči, so povsod pohvalili e-učbenike http://eucbeniki.sio.si/
Toliko v razmislek in spodbudo, da mogoče kaj napišete v katerega od forumov. Konec koncev: tudi spletna učilnica oz. sodelov@lnica, iz katere je prišlo tole sporočilo, je samo malo stvar ZRSŠ. Večina je plod prostovoljnega dela skupine učiteljev.

Srečno, drage kolegice in kolegi. Lepo praznujte, ter naj vam leto 2016 izpolni vse želje; tudi geoinformacijske!