Toplotni stroj

Toplotni stroj

od Karel Šalamon -
Število odgovorov: 7

Pozdravljeni!

Pri izvajanju eksperimenta raztezanje snovi, sem naletel na zanimiv pojav. Odložena vroča jeklena krogla se je na mizi obnašala kot toplotni stroj. Glej video: http://youtu.be/Bq7tSQcw9vY

Poskus sem večkrat uspešno ponovil. Krogla se je kotalila čez 10 minut.

Zaradi prenosa podatkov je video v skrajšani verziji. 

Prosim za razlago pojava.

Lp, Karel

V odgovor na Karel Šalamon

Odg: Toplotni stroj

od Andrej Resnik -

Iz česa je podlaga mize?

Je možno, da se podlaga segreje, napihne in naredi hrib, s katerega se krogla odkotali?

Ste poskusili na drugačnih podlagah? Npr. stekleni?

V odgovor na Andrej Resnik

od Karel Šalamon -

Hvala za prvi odgovor, oziroma vprašanje. Kroglico sem dal na šolsko mizo. Podlaga je torej umetna snov- ultraplast.  Miza je popolnoma ravna. Na steklu nisem poskusil, predvidevam pa da bi delovalo. Ker sem sumil na prevajanje toplote sem dal kroglo na ravno aluminijasto pločevino, kjer je pa mirovala.

od Andrej Resnik -

od Karel Šalamon -
Nikakor ne. Meni vse izgleda kot perpetuum mobile. Res bi želel fizikalno razlago.

od Andrej Resnik -

Pozdravljeni.

Po vaših dveh objavah lahko sklepam na podlagi naslednjih "vhodnih podatkih":

Segreta kovinska krogla in dogajanje, kot ga poda video.

Trditev, da je zgornja plast mize iz umetne mase.

Trditev, da se krogla ne kotali na aluminijasti podlagi.

Na vašem mestu bi ponovil poskus z ravnimi podlagami iz različnih materialov. Steklo sem predlagal zato, ker se temperaturno ne razteza/krči tako močno kot kovinski oziroma umetni materiali.

Moje sklepanje za fizikalno razlago po prvi vaši objavi je bila:

Da se podlaga pod vročo kroglo segreje, raztegne/dvigne in napravi hrib, s katerega se vaša krogla skotali. To se potem ponavlja in krogla se kotali in kroži. Torej "finta" je v podlagi.

Kaj tocno se pa dogaja s podlago, pa ne morem reči, ker v bistvu ne vem, koliko je ultrapas debel, koliko plasten je, s čim je prilepljen (predvidevam) na leseno osnovo mize. V vsakem primeru gre za toplotno prevajanje in raztezanje/krčenje v zgornjih plasteh vaše mize. To je po moje glavni dejavnik oziroma mehanizem, ki povzroča kotaljenje.

Računsko je obravnavanje takega primera za osnovne šole prezahtevno.

od Karel Šalamon -

Andrej, zanimivo razmišljanje. Ne verjamem pa, da je edino pravilno. Upam, da bo razprava stekla širše. Sam sem nad pojavom navdušen in bom poskus ponavljal po vaših predlogih.

Lp, Karel