Glokalno: Voda kot skupno dobro

Glokalno: Voda kot skupno dobro

od Jožica Gramc -
Število odgovorov: 0
Premisli o naslednjih trditvah: Voda je osnovna pravica vseh živih bitij. Voda je naravni vir, ki mora biti v uporabi kot javna lastnina, ki spada v naše okolje in družbo. Voda je nujno in skupno dobro za varnost družbe in lokalne skupnosti.

Je to popolnoma očitno in samoumevno? Poglej si zgodbo iz Bolivije: Abuela Grillo.

Animirana risanka La Abuela Grillo (Babica Čriček) orisuje resnične dogodke, ki so se zgodili v Boliviji. Neko podjetje je v mestu Cochabamba v Boliviji prevzelo popolni nadzor nad oskrbo z vodo in čez čas zelo povišalo njeno ceno. Prebivalci mesta so se temu uprli s protesti, ki so se vrstili nekaj mesecev leta 2000. Pri uporu so bili uspešni in dosegli svoje zahteve, da se je cena vode spet spustila na običajno raven. Takemu protestu lahko rečemo vojna za vodo.

Privatizacija vode

Takemu nadzoru nekega zasebnega podjetja nad preskrbo z vodo rečemo privatizacija vode. Po raznih postopkih zasebna podjetja po svetu pridobivajo oblast nad preskrbo določenega okolja/mesta z vodo. To pomeni, da lahko zavzamejo vodni vir (lahko je to izvir v naravi) in vso vodo lokalnim prebivalcem le še prodajajo. S tem prevzamejo tudi oblast nad njihovimi življenji.

Voda: tržno blago ali pravica?

Voda ne bi smela postati potrošna dobrina, torej, blago, ki ga kupujemo, nekdo pa bi si s tem ustvarjal dobiček. Voda ne bi smela biti nikogaršnja last. Nihče nima več pravic do nje kot nekdo drug.

Zato bodi previden. Premisli, kako nam lahko politične odločitve spremenijo življenje in premisli, kako gospodarstvo kroji usodo ljudi. Pomisli, kako bi bilo, če bi se tak dogodek zgodil v tvojem življenju. Ali se v kakšni obliki že pojavlja?

Za razmislek pa še nekaj zanimivih povezav:

Film Tok: V imenu ljubezni do vode (Flow: For Love of Water), ki govori o svetovni problematiki vode. Predstavitveni film: Water is a Human right (Voda je človekova pravica). Nekaj delavnic na temo vode se najde tudi tukaj: http://www.humanitas.si/data/useruploads/files/1368621342.pdf

Vir: Ej!ka kult