razmislek ob seminarju

Odg: razmislek ob seminarju

by Aleksander Vudler -
Number of replies: 0
Pozdravljeni vsi sodelujoči

Vesel sem bil povabila na srečanje študijskih skupin ekonomskega področja. Prihajam namreč iz Srednje strojne šole kjer je uvajanje samoinciativnosti in podjetništva že kar dolga praksa. Popolnoma se pridržujem in strinjam v razpravi mojih predhodnic, bi pa omenil nekaj posebnosti na našem področju. Seveda se vse bolj kaže zanimanje za podjetništvo in podjetnost tako med učitelji, kot tudi dijaki. Verjetno je temu pripomogla velika brezposelnost in s tem težave pri iskanju zaposlitve. Sam sem pred kratkim organiziral podobno predavanje za naše dijake in moram reči, da so bili zelo navdušeni nad drugačnim načinom dela in razmišljanja. Na tej delavnici se je lepo videlo, da je na vašem področju veliko znanja in motivacije. Strinjam se, da ne moremo biti vsi podjetniki, pa vendar sam poskušam naše fante pripeljati do razmišljanja o svojih skritih sposobnostih in ustvariti zametke morebitnega podjetništva. Premalo je danes biti samo dober strokovnjak na določenem področju, problemi nastanejo, ko je treba svoje produkte ali znanje prodati na trgu.
Sam sem prepričan, da imamo učitelji kar veliko manevrskega prostora v naših kurikulih, da smo dobili kar veliko avtonomije le da si marsikdo kot nekateri podjetniki enostavno ne upajo dovolj, kot je dejal naš sogovornik. Z veseljem sem poslušal gospoda Ličena in kot je dejala moja predhodnica sem tudi jaz iskal podobnosti v svojem delu.
Opravljam tudi dela organizatorja praktičnega usposabljanja pri delodajalcu in imam veliko možnosti spoznati delo podjetnikov, se srečevati tudi z njihovimi problemi in sem na ta način kar povezan z gospodarstvom. Menim, da bi morali vsi učitelji pridobiti nekaj novih izkušenj tudi izven šolskih prostorov. Sam se zelo rad udeležim raznih izobraževanj, ki jih organizira npr. tovarna podjemov v Mariboru in me preko e pošte venomer obveščajo o novostih in zanimivostih na podjetniškem področju.
Menim, da bi bila takšna izobraževanja dobrodošla tudi za druge učitelje. Zakaj? Ker sem prepričan, da so takšna znanja marsikomu potrebna.
Na seminarju sem bil zelo vesel primerov dobre prakse, navdušen sem bil na izmenjavanji mnenj in izkušenj.
Všeč mi je bil nastop in način podajanja gospoda Ličena, ki pa bi verjetno v marsikaterem kolektivu naletel na neodobravanje.

Strinjam se z gospo Heleno, da nas je verjetno še vedno veliko, ki se razdajamo in našim dijakom vlivamo precej samoinciativnosti in podjetnosti, pri tem pa ne zanemarimo tudi vzgojo.

Sandi Vudler