Mednarodni trg dela - tudi geografi smo ogroženi

Mednarodni trg dela - tudi geografi smo ogroženi

od Igor Lipovšek st. -
Število odgovorov: 9
Svetovnemu (globalnemu) trgu dela ne moremo uiti. M. Mrkaić je njega dni dejal, da za vsako Murino delavko v vrsti čaka tisoč Kitajcev.
Kolega Skorupan me je pravkar obvestil, da tudi za vsakega slovenskega zdravnika že čaka v vrsti sto Indijcev.
Zdaj se samo še sprašujem, kje in koliko učiteljev geografije čaka, da bi delalo ceneje namesto mene.
V odgovor na Igor Lipovšek st.

Odg: Mednarodni trg dela - tudi geografi smo ogroženi

od NIKO LIKAR -
Njega dni (še v gnilem socializmu), je eden od mojih kolegov - kasnejši predstojnik Zavoda za šolstvo (ni si bil ti Igor), ko smo v prosveti delali za res mizerne plače (mezde) izjavil: "Ne morejo me tako slabo plačati, da ne bi lahko še slabše delal!"
Saj nismo še tako daleč, pa še s pedagoškim etosom se zgornja izjava ne sklada, vendar .....

od Nina Farič -
Jaz pa se sprašujem, koliko nas bo 27. aprila korakalo po ulicah Ljubljane.
V odgovor na Nina Farič

od Igor Zadravec -
takrat bom raje izkoristil topel in sončen dan za kak obisk naravne vrednote, ne da bom poslušal in podpiral napihnjene novinarske floskule... tile širijo negativo!

narava daje energijo, pa še to...

.... saj smo geografi in geografi moramo občutit teren v nogah!
V odgovor na Nina Farič

od Mirsad Skorupan -
Nina, jaz pridem, če bova popila še kavico pa sploh.

V odgovor na Mirsad Skorupan

od Igor Lipovšek st. -
Lepo, Mirsad, da v družabnem forumu spet zaviješ razpravo na druž(ablj)enje.
Sem hotel predvsem opozoriti na film, ki je skrit pod STO INDIJCI, mi pa takoj resno o planetarizaciji.

od Igor Bahar -

Glede zaposlovanja geografov krizo že imamo vsaj zadnjih 30 let (če se prav spomnim), vendar pa je z vsakim letom slabše, saj je »proizvodnja geografov vsako leto večja od potrošnje« če se po tržno izrazim.

Kako pomembna je izobrazba pa najbolje pokaže primer zaposlovanja v gostinstvu. V naših hotelih lastniki dosledno zaposlujejo ljudi s srednješolsko izobrazbo tudi na mesta, kjer bi bila zaželena visokošolska izobrazba. Glavni razlog ni kakovost, ki jo tako radi propagirajo, ampak ekonomika. Lasnik največ zasluži s slabo plačanim »kakovostnim« delom. V tem je naše tržno gospodarstvo enako kitajskemu.

V prihodnjih letih je potrebno pričakovati, da ljudje ne bodo več ponarejali visokošolskih in magistrskih diplom, ampak bodo doma skrivali takšne pošteno pridobljene diplome in iskali zaposlitev z maturitetnimi in drugimi srednješolskimi izkazi, s katerimi bodo bolj verjetno dobili slabo plačano delo.  Naša visoko izobražena mladina v naši občini ne dobi dela, na drugi strani pa imamo vedno več priseljencev, ki so slabše izobraženi. Sorodnik, ki dela v hotelu mi je še povedal, da marsikdaj delodajalec sploh več ne vpraša za izobrazbo (papir), ampak samo za delovne izkušnje. Potem pa vzame delavca na poskusno delo in se šele nato odloči, ali bo z njim sklenil pogodbo za določeno delo.

V odgovor na Igor Bahar

od Rektor Sungus -
Toliko pa zaslužimo učitelji v Evropi.
V odgovor na Rektor Sungus

od Rožle Bratec Mrvar -
Če se pošteno primerjamo s kolegi po Evropi, težko jamramo.