Kaj menite o tekmovanju in tekmovalnem sistemu?
(Uredil/a Damjan Štrus - izvorna oddaja torek, 1. februar 2011, 20:36)
(Uredil/a Damjan Štrus - izvorna oddaja torek, 1. februar 2011, 20:36)
Tekmovanj je preveč in vedno isti učenci želijo sodelovati na večpodročjih, zato menim, da bi bilo smiselno razmisliti le o dveh stopnjah tekmovanj. Seveda bi pravilnik ali točkovnik na drugi stopnji izločil dobitnike priznanj(srebrno, zlato)
Res se nekateri učenci želijo udeležiti vseh tekmovanj, vendar niso povsod zelo uspešni. Načeloma drži delitev na družboslovce in naravoslovce, z malo izjemami. Strinjam se z vami, ko ugotavljate, da je tekmovanj za enega otroka preveč. To med drugim pomeni, da se bo moral naučiti izbirati med ponujenimi možnostmi. Mislim, da s tem ni nič narobe. Nasprotno: dobro je, da ima široko izbiro! "Odločati se" oz. izbirati pa lahko označimo kot eno izmed pomembnih veščin, ki jih v življenju nujno potrebujemo.
Lp, Tomaž
Se strinjam s Tomažem. Učenci naj imajo široko izbiro, morajo pa se naučiti odločati in znati oceniti svoje zmožnosti. Na prvem mestu sta njihov interes in njihovi cilji, potem je šele učitelj. Pri meni se morajo vedno odločati, ali se bodo resno pripravljali za tekmovanje ali pa na tekmovanje ne bodo šli, ker bo njihovo mesto zasedel nekdo, ki mu tekmovanje veliko pomeni. Predvsem nadarjenim učencem sem prigovarjal, da naj si izberejo največ štiri tekmovanja, a nanje naj se tudi pripravijo,da bodo občutili lahko slast zmage. Večina je poslušala moj nasvet in ni trošila energije na vse strani.
Sem še vedno za tridelno tekmovanje. Eksperimenti morajo ostati, saj to je osnova fizike. V to smer nameravajo tudi astronomi.
Lp
Zelo pozitivno razmišljanje.........
Kot je že zapisano-in to ne samo enkrat, je problem študijskih skupin in forumov v tem, ker tisti, ki odločajo, tega ne berejo, slišijo, ali pa preprosto nočejo.......in o nas in našem delu razglabljajo osebe, ki nimajo nobenega stika z osnovno šolo že od časa, ko so sami končali primarno izobraževanje.
Tega mnenja se nikakor ne morem znebiti. Imam že kar nekaj kilometrine in vem, kaj vse smo se na srečanju študijskih skupin pogovarjali že pred dvajsetimi leti, pa se do danes nič ni spremenilo......no morda kdaj-na slabše. Kot primer bi navedel "spremembo" učnega načrta fizike, kjer se pojavljajo ideje o vrnitvi optike iz naravoslovja k fiziki. A osmi razred nima že dovolj natrpano? Namesto razbremenitve-obremenitev? Hvala za tako "razbremenitev".
Tudi jaz vsako leto zamujam s snovjo v 8.razredu. Na splošno se mi zdi učni načrt preveč natrpan. Bolje manj in tisto kvalitetnejše.
Moti pa me še ena stvar: število zlatih priznanj se je zadnji dve leti zmanjšalo za približno polovico. Le zakaj se nihče ne oglasi. Moje mišljenje je, da se dela selekcija na nepravem mestu. Za petdeset zlatih priznanj na leto se ne splača imeti fizikalnega tekmovanja na treh nivojih.
Strinjam se z gospo Alenko, da mora eksperimentalno delo vsekakor ostati.
Število priznanj je določeno v Pravilniku o sofinanciranju šolskih tekmovanj iz leta 2008.
25. člen
(število podeljenih priznanj na državnih tekmovanjih iz znanja)
Kadar je število tekmovalcev na osnovni stopnji državnega tekmovanja iz znanja 500 ali več, se lahko podeli:
– na osnovni oziroma na regionalni stopnji tekmovanja, kadar osnovna stopnja ni organizirana, bronasta priznanja glede na kriterije, opredeljene v skladu s pravilnikom organizatorja tekmovanja,
– na regionalni oziroma na državni stopnji tekmovanja srebrna priznanja glede na kriterije, opredeljene v skladu s pravilnikom organizatorja tekmovanja,
– na državni stopnji tekmovanja najmanj 20 in največ 65 zlatih priznanj.
Pri 500 tekmovalcih se podeli 20 zlatih priznanj, pri 5000 ali več tekmovalcih se podeli največ 65 zlatih priznanj, med 500 in 5000 se podeli na vsakih 100 tekmovalcev eno zlato priznanje.
Kadar je število tekmovalcev na osnovni stopnji državnega tekmovanja iz znanja manj kot 500 se lahko podeli:
– na osnovni oziroma na regionalni stopnji tekmovanja, kadar osnovna stopnja ni organizirana, bronasta priznanja glede na kriterije, opredeljene v skladu s pravilnikom organizatorja tekmovanja,
– na regionalni oziroma na državni stopnji tekmovanja srebrna priznanja glede na kriterije, opredeljene v skladu s pravilnikom organizatorja tekmovanja,
– na državni stopnji tekmovanja najmanj 2 in največ 19 zlatih priznanj.
Pri 50 tekmovalcih se podelita 2 zlati priznanji, od 475 do 499 tekmovalcev se podeli največ 19 zlatih priznanj, med 50 in 475 se podeli na vsakih 25 tekmovalcev eno zlato priznanje.
Zaradi tega pravilnika se je zmanjšalo število zlatih priznanj.
Se popolnoma strinjam z vami Maja, s povedanim in predlaganim. Saj že v OŠ nekateri učenci radi rečejo za kakšno snov za leto ali dve nazaj: "Tega pa mi nismo delali", pa čeprav smo. O eksperimentih v Oš pa tole. Verjamem, da učitelji delamo eksperimente po svojih zmožnostih, veliko je dejavnikov, ki določajo kako in koliko eksperimentov izvajati. Nekatere šole niti niso dobro opremljene, se postopno opremljajo, kar je za razumet. Saj veste denarja ni na pretek, porazdeliti se mora na več predmetnih področij, na več razredov...Potem se učitelji znajdemo kot vemo in znamo.Veliko se da uporabiti iz domačega okolja. Časovno glede na učni načrt, ki naj bi ga pa izpeljali, pa smo tako večina učiteljev že tako v časovni stiski in "čaramo" s temi urami, da naredimo največ, kar se da. Z ocenjevanjem vred, ki tudi zahteva precej časa. Menim, da nikogar ne gre obtoževat, temveč najti je treba skupno pot, sprejeti in nadgrajevati. Lp
(Uredil/a Tatjana Gulič - izvorna oddaja torek, 1. marec 2011, 20:39)