AKTUALNO o nasilju in sobivanju

AKTUALNO o nasilju in sobivanju

od Jožica Gramc -
Število odgovorov: 0

V družbi se dogajajo nasilni dogodki, ki lahko postanejo predmet velike pozornosti medijev.

Takšni dogodki pri učencih povzročijo različne občutke. Učitelji s svojo vlogo in pristopom lahko pomembno vplivajo na to, kako se učenci spopadajo s takimi dogodki.

Nasilje je nedopustno, zanj so odgovorni tisti, ki ga povzročajo.

Šola naj bo spodbudno okolje in vir moči za otroke in mladostnike, v katerem se otroci počutijo varne, sprejete in spoštovane, zaželene.

Pomembno je nenehno izražati sporočilo, da nam je mar, nam ni vseeno, kaj se dogaja.

V odnosih med zaposlenimi, med zaposlenimi in učenci ter starši, kakor tudi med samimi učenci se šolska skupnost zavzema za zaupanje, sodelovanje, spoštovanje in empatijo.

Tudi v naši družbi je prisotno nasilje in med učenci so lahko trenutne žrtve nasilja, bodisi v družini ali med vrstniki, ki se morda bojijo spregovoriti o svojih izkušnjah.

Zato je izjemnega pomena, da šolska skupnost ustvarja varno okolje, kjer lahko učenci brez zadržkov spregovorijo o svojih težavah in vedo, da bodo njihove izkušnje obravnavane z resnostjo in spoštovanjem.

S tem dobijo sporočilo, da je šola vir moči in podpore, ki jim bo stal ob strani. V nadaljevanju izpostavljamo nekaj osnovnih usmeritev oz. ključnih sporočil, ki vam lahko pomagajo pri pogovorih na temo nasilja, ukrepanju, če prepoznamo nasilje nad ali med učenci, in načinih za preprečevanje nasilja.

Dodajamo povezave do gradiv za učence ter učitelje za samopomoč in preventivno delo na področju razvoja in krepitve čustvenih in socialnih kompetenc učencev kot univerzalnih veščin tudi za zmanjševanje nasilnega vedenja.

 Usmeritve so plod različnih programov in aktivnosti organizacij, ki delujejo na področju preprečevanja nasilja in skrbi za duševno zdravje.

Več o usmeritvah za obravnavo tem nasilja v šolskem okolju v priponki.( vir NIJZ)

Dodajam še druge vire, ki sem jih pripravila za vas o tematiki, ki je aktualna.

Hvaležna sem vam za zaupanje. Podpiram-o vaša vsakodnevna prizadevanja pri iskanju rešitev ob problemih s katerimi se soočate pri pouku in na šoli.