PRED PRAZNOVANJEM DNEVA DRŽAVNOSTI

PRED PRAZNOVANJEM DNEVA DRŽAVNOSTI

od Jožica Gramc -
Število odgovorov: 0

25. junija 1991 je  rojstni dan Slovenije, ki ga praznujemo kot dan državnosti.

Zdravljica - Łukasz Targosz feat. Perpetuum Jazzile [English Version] - YouTube

Mineva 32 let od ključnih dogodkov, ki so majhno Slovenijo usmerili na pot samostojnosti in neodvisnosti.

Šele leta 1991 so mednarodno-politične okoliščine, pa tudi notranji razvoj v Sloveniji in širše v Jugoslaviji, omogočili, da se je slovenski narod na plebiscitu s 95 % (udeležilo se ga je 93,2 % volilnih upravičencev) izrekel za demokratično in samostojno državo Slovenijo. To odločitev smo obranili in uspeli zagotoviti tudi z orožjem v 10-dnevni vojni, čemur je sledilo priznanje mednarodne skupnosti.

To je bil čas, ko je kulturno, civilnodružbeno, pa tudi politično vrenje preteklih let doseglo najvišjo moč.

Budili so se upi, porajala vprašanja, razreševale dileme, gradilo pričakovanje. Od prvih večstrankarskih volitev po drugi svetovni vojni do nove vlade, odločitve in izvedbe plebiscita, priprav na dejansko razglasitev samostojnosti ter osamosvojitvene vojne so si dogodki sledili z izjemno hitrostjo in intenzivnostjo. Obdobje, ki zagotovo vsem ostaja globoko zasidrano v spominu. Vzporedno so potekala tudi naša "običajna" življenja in prav preplet teh zgodovinskih dogodkov z vsakdanjostjo je tisti, ki stvari postavlja v pravi kontekst.

Pomen lastne države je neizmerne vrednosti za našo narodno zavest. Šele po desetletjih se kot narod počasi zavedamo, kaj imeti lastno državo dejansko prinaša in pomeni.

Slovenija je uveljavljena v mednarodnem okolju, tako v Organizaciji združenih narodov kot tudi v Evropski uniji. Naši diplomati, znanstveniki, umetniki in športniki ime slovenske države nosijo po celem svetu.

KONTEKST/ predmet Družboslovje/ Didaktični izzivi pri predmetu Družboslovje/ vsebinski okvir: katalog znanja družboslovje/ /aktualizacija/  nameni učenjaposredovati dijakom znanja, spretnosti in veščine, ki so potrebna, da bi razumeli samega sebe v kulturnem, družbenem, geografskem in zgodovinskem kontekstu, da bi razumeli pomen slovenske tradicije, pomembnost ohranjanja nacionalne identitete in položaj Slovenije v Evropi in svetu.

Razvijati sposobnost  za samostojno in kritično razmišljanje, razvijati sposobnost  za razumevanje večplastnosti in kompleksnosti družbenega in osebnega življenja posameznika in za ključne zgodovinske dogodke ter procese ter mejnike procesa osamosvajanja Slovenije.

Vabimo vas, da v spletni učilnici  družboslovja objavite  zgodbe o praznovanju 32 - letnice Slovenije na vaši šoli in pri pouku družboslovnih predmetov. Priložnost za predstavitev vaših zgodb bo tudi na našem študijskem srečanju 17.8. 2023.

Želimo vam ponosno praznovanje Dneva državnosti!