O jeziku in identiteti

O jeziku in identiteti

od Tinkara Zaletel -
Število odgovorov: 0

a) Ali ste kdaj bili v situaciji, ko vam je bilo nerodno govoriti v svojem jeziku oziroma ste to opazili pri drugih ljudeh?

Sama nisem bila v situaciji, ko bi mi bilo nerodno govoriti svoj jezik in tudi pri drugih ljudeh nisem opazila, da bi se sramovali govoriti v svojem jeziku.

b) Ali ste kdaj občutili sram, da govorite določen jezik oziroma prihajate iz določene jezikovne skupine? Kako ste se počutili?

Nisem občutila sramu ko govorim svoj jezik oz. da prihajam iz določene jezikovne skupine. Mogoče občutim kanček sramu, ko moram govoriti v angleškem ali nemškem jeziku, saj imam občutek da ljudje okoli mene govori boljše kot jaz.

c) Ali ste kdaj doživeli, da so nekoga v vaši prisotnosti izzivali/sramotili/se norčevali zaradi njegove/njene jezikovne in kulturne pripadnosti? Kaj ste storili?

Nisem doživela takšne situacije.

d) V prejšnjem poglavju (Posledice izumrtja jezikov in ideja enega svetovnega jezika) ponovno preberite misli, ki so jih delili sodelujoči v BBC-jevem projektu o jezikih. Kako pa se vi počutite, ko govorite jezik in/ali narečje svoje skupnosti? Kratko izrazite svoja občutja.

Ko govorim svoj jezik se počutim sproščeno, domače in imam v sebi občutek pripadnosti. Lahko se izražam, kot si želim.