Spomnim se jih nekaj:
*Ko si starejši, se ne moreš naučiti jezika in ga ne boš nikoli govoril tako dobro, kot če bi se ga lahko, če bi se učil jezika kot otrok.
*Večjezičnost te naredi inteligentnejšega.
*Če se učiš materni jezik in hkrati še en tuj jezik, boš oba jezika znal pomanjkljivo.
Da, sem že srečala. Moj oče je trdno verjel, da se ne more naučiti tujega jezika. Torej mislil je, da ker se ga ni naučil v otroštvu, da sedaj sploh nima možnosti osvojiti jezika v tolikšni meri, da bi ga lahko tekoče govoril. Posledično se niti ni želel učiti nobenega jezika. Za rojstni dan sem mu kupila nek paket, kjer dobiš tudi CD, na katerem so vaje za učenje teh najbolj enostavnih in »pomembnih« fraz, ki jih je dobro znati, ko potuješ po svetu. Takrat to ni jemal resno, ampak ko je to začel uporabljati, je napredoval in sedaj bi lahko rekli, da mu gre kar dobro angleščina.
Verjamem, da ko sem bila mlajša sem verjela v kakšnega od teh mitov. Če pomislim, sem verjetno verjela v to, da se ne moreš naučiti jezika, če se ga ne začneš učiti že kot otrok. Sedaj vem, da to ni res in da je vse mogoče, le motiviran moraš biti.