Čestitke ob Dnevu suverenosti

Čestitke ob Dnevu suverenosti

od Jožica Gramc -
Število odgovorov: 0

Dan suverenosti kot spominski dan na odhod zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade (JLA) v Sloveniji obeležujemo od leta 2015.

Dan suverenosti, ko obeležujemo odhod zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade iz Slovenije je  mnogo več kot obeležitev zaključka desetdnevne vojne, v kateri sta teritorialna obramba in slovenska milica ob močni soglasni podpori državljank in državljanov Slovenije uveljavili plebiscitno odločitev o razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije.

Je dan, ko se spominjamo simbolno zadnjega in simbolno prvega dejanja naše državnosti.

V noči na sredo bo minilo 31 let, odkar je Slovenijo zapustil zadnji vojak JLA-ja. S tem je bila v Sloveniji dokončno zaključena osamosvojitvena vojna, Slovenija pa je postala suverena država.

 V noči s 25. na 26. oktober 1991 je namreč Luko Koper zapustila še zadnja ladja z vojaki agresorske JLA. Ta je Slovenijo napadla dan po uradni razglasitvi njene samostojnosti 26. junija 1991. Sledilo je deset dni spopadov, ki so se končali s pogajanji na Brionih.

Na njih sta se ob pomoči mednarodne skupnosti obe strani zavezali k prekinitvi sovražnosti, Slovenija pa se je obvezala, da bo za tri mesece zamrznila osamosvojitveni proces. Še preden je moratorij potekel, je takratno jugoslovansko predsedstvo sprejelo sklep o umiku JLA iz Slovenije. JLA se je nato postopoma umaknila do 26. oktobra 1991. Več o tem na spodnji povezavi in v priponki.

Mineva 31 let, odkar je Slovenijo zapustil zadnji vojak JLA-ja - RTV SLO

Kontekst: didaktični izzivi pri predmetu družboslovje/ razumeti občutljivo povezanost in soodvisnost človeka z okoljem in družbo kot posledico vpetosti v širše družbene, kulturne in zgodovinske okoliščine; spoznati težnjo Slovenije za osamosvojitev in razumeti vzroke za razpad SFR Jugoslavije;  raziskati glavne mejnike procesa osamosvajanja Slovenije;