Mreženje šol

Mreženje šol

od Bernarda Moravec -
Število odgovorov: 0

Spoštovani člani projekta ATS STEM.

Hvala vsem povabljenim članom, ki ste se udeležili našega delovnega srečanja, ki je bilo namenjeno mreženju šol. Verjamem, da ste z delom seznanjeni tudi tisti, ki se srečanja niste udeležili. Naš namen je bil izboljšati že tako dobro načrtovane STEM-učne enote, predvsem v 2. ciklu. Hkrati pa smo si želeli, da dobite izkušnjo v kritičnem prijateljevanju, katerega ni namen kritizirati ampak iskati izboljšave in se učiti en od drugega. Kolegica Monika Jelenc in njena ekipa iz OŠ F. A. Kamnik, katerim smo še enkrat res zelo hvaležni za sodelovanje, je takoj drugi dan že sestankovala in na podlagi vaših predlogov iskala izboljšave. Tudi drugi ste mi sporočali, da ste opazili pomanjkljivosti v vaših načrtih in da jih boste poskusili popraviti. Zato lahko rečemo, da je bil namen srečanja dosežen.

V spletni učilnici je pripravljeno novo poglavje MREŽENJE ŠOL. V njem najdete gradiva zadnjega srečanja in vse ostale informacije in gradiva, ki jih boste za to nalogo potrebovali. S kolegico Simono sva vam pripravili 3 infografike, s katerimi smo delali na torkovem srečanju. Na njih so ključni kriteriji za ustreznost dejavnosti (glede na korake reševanja problema), kriteriji za digitalna orodja in navodila za načrtovanje dejavnosti, ki omogočajo razvijanje, spremljanje in vrednotenje prečnih veščin. Natisnite si jih in jih uporabljate, tako za načrtovanje in evalvacijo STEM-učne enote kot za kritično prijateljevanje s svojo partnersko šolo, ko boste izvedli skupna srečanja. Jemljita ta srečanja kot priložnost za boljše spoznavanje in skupno učenje. 

Vsa potrebna navodila, obrazec za zapisnik oz. refleksijo srečanja najdete v poglavju Mreženje šol. Datume srečanj vpisujte v koledar na povezavi. Zapisnike srečanj shranjujte v skupno mapo, ki jo najdete tukaj.

Verjamemo, da vam bodo skupna srečanja podala vsaj kakšen odgovor na vprašanja in izzive oz. boste lahko s svojimi konkretnimi nasveti pomagali en drugemu do še boljšega načrta in izvedbe STEM-učne enote. Ob koncu pilotne raziskave bo veliko priložnosti za predstavitev vašega dela, zato kljub težkim časom, najdite še nekaj energije in poskusite tudi s pomočjo kolegov (ne samo skrbnikov), poglobiti se v načrtovanje in tako pripraviti ter omogočiti učencem reševanje še bolj izvirnih STEM-problemov, ki izhajajo iz njihovega življenja in so jim blizu.

Veselimo se povratnih informacij, vprašanj, mnenj ... in držimo pesti, da vam bodo srečanja uspela oz. da boste z njimi zadovoljni.

Število srečanj je prepuščeno vam. Pomembno je, da vsaka šola predstavi vsaj en načrt in da se o njem pogovarjate skupaj in ga skupaj izboljšujete. Kontakt s partnersko šolo vzpostavite sami. V primeru vprašanj, smo vam na voljo. Srečanj se lahko lotite podobno, kot smo se skupaj na delovnem srečanju. Lahko pa seveda izberete svojo pot.

V imenu celotnega tima vas lepo pozdravljam in vam želim lep ponoven začetek dela z učenci v živo. Naj traja.

Bernarda