Svetovni dan knjige in avtorskih pravic

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic

od Jožica Gramc -
Število odgovorov: 0

Zaradi koronavirusa bo letošnje praznovanje drugačno, saj je večina šol zaprtih, enako ustanove, povezane s knjigo. V teh okoliščinah je Unesco pozval, naj ljubezen do knjig odmeva prek spleta. Ob letošnjem dnevu in v času, ko je večina šol po vsem svetu zaprta, ljudje pa preživljajo čas doma, bi morali bolj kot kdajkoli prej izkoristiti moč knjig za boj proti izolaciji, krepitev vezi med ljudmi, razširjanje obzorij ter spodbujanje uma in ustvarjalnosti.

Številne prireditve doma in v svetu bodo letos virtualne. Virtualno praznovanje svetovnega dneva knjige bo tudi v Sloveniji.  Že tradicionalna prireditev Noč knjige, njen častni pokrovitelj je Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, nam ponuja poseben vodič z mnogimi idejami o tem, kaj početi s knjigo in ob njej tudi v času karantene: Iz kaosa v kozmos: virtualni Vodnik za Noč knjige v nenavadnih razmerah.

Zapis iz spletne strani Noč knjige/ vabi k sodelovanju in izražanju:  »Ker je torej druženje v živo omejeno, se selimo na domove, v naravo in v virtualne svetove. V času trajanja Noči knjige ste najlepše vabljeni k sodelovanju: ustvarjajte lastne literarne svetove in jih delite s skupnostjo bralskih navdušencev. Letos vas posebej vabimo, da vtise o potovanjih po knjižnih svetovih delite v obliki avdio in video posnetkov: vnaprej lahko pripravite posnetek lastne pesmi, kratke zgodbe, pravljice, odlomka iz romana, literarne recenzije, navdihnjenega razmisleka o času tu in zdaj, ali pa na ta način posnamete in poustvarite odlomek iz katere vam ljubih knjig. Poskusite se lahko tudi v spletnem predvajanju v živo (»online streaming« na Knjigi obrazov in drugje), ustvarite spletno zgodbo (»story«) na Instagramu ali organizirate knjižni večer s prijatelji preko katere od platform, ki omogočajo komuniciranje na daljavo, kot so Skype, Houseparty, Zoom, FaceTime in drugi. Knjižni klub v času korone preko Zooma? Zakaj pa ne! Še več idej prihaja še ta teden v posebnem Vodniku po Noči knjige v izrednih razmerah, spremljajte nas! Najpomembnejše navodilo od vseh je: naj fantazija, navdih in ustvarjalnost sežejo daleč preko meja štirih sten, v širna vesoljna sozvezdja skupnosti knjigoljubcev, bralk in bralcev, književnic in književnikov, pesnikov in pesnic, literarnih kritkov, spletnih blogerjev, knjižničarjev, založnikov, ilustratorjev, antikvarjev, ustanov in organizacij, ki se posvečajo knjigi – vseh tistih, za katere se svet brez knjige ne bi vrtel. Meja je šele nebo … ki je brezkončno.

Javna agencija za knjigo in pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju s številnimi založniki pripravljata spletni knjižni sejem na strani mestoliterature.si: od četrtka do nedelje se kar 50 založb predstavlja z virtualnimi stojnicami. Sejem ob svetovnem dnevu knjige bo  letos potekal drugače: https://www.rtvslo.si/kultura/knjige/sejem

Društvo slovenskih pisateljev letošnji dan knjige povezuje s Katalonijo in njeno sodobno književnostjo. Društvo slovenskih pisateljev bo na Facebooku objavljalo najljubše knjige iz slovenske književnosti. Od jutri do vključno nedelje bo potekal Sejem s kavča.

KONTEKST/ še vedno aktualno: Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je v lanski poslanici zapisala, da so "knjige okna v naša notranja življenja, obenem pa so tudi vrata, ki se odpirajo k spoštovanju in razumevanju drugih ljudi ne glede na vse razlike in meje".

SPODBUDA  za razmišljanje:

 Zgodba za dan po jutrišnjem "Mislim, da smo se že zdavnaj sprijaznili, da ne bomo poglavje v zgodovinskih učbenikih. Mogoče bomo zgolj statisti na mali fotografiji."  To je bil odziv na vprašanje starega prijatelja, če je prav, da v teh dneh ne paničari…več:

https://www.rtvslo.si/kolumne/zgodba-za-dan-po-jutrisnjem/519980