Pred dnevom spomina na holokavst

Pred dnevom spomina na holokavst

od Jožica Gramc -
Število odgovorov: 0

27. januar je za vsakoletni svetovni dan spomina na žrtve holokavsta izbran kot dan zloma in prekinitve holokavsta. Na ta dan leta 1945 je ruska Rdeča armada osvobodila največje nacistično taborišče smrti Auschwitz-Birkenau na Poljskem.

Dan spomina na holokavst od leta 2008 obeležujemo tudi v Sloveniji. Na ta dan se spominjamo vseh žrtev tega temnega obdobja človeške zgodovine: Romov, Sintov, duševno in telesno prizadetih, pripadnikov različnih verskih ločin, političnih zapornikov, Slovanov in med njimi tudi vseh Slovencev, ki so bili iz kakršnegakoli razloga internirani v nacistična koncentracijska taborišča.

AKTUALNA ODZIVANJA

Pred svetovnim dnevom spomina na žrtve holokavsta so se tudi letos  v Ljubljani spomnili grozot holokavsta in  na grozote tistega časa in hkrati posvarili pred pozabljanjem. Dolžnost vseh je, da se ne pozabi na stiske, ki so jih doživljali preživeli, je dejal varuh Peter Svetina….in še: Besede in dejanja imajo posledice:"Verjamem, da če bi se pogosteje zavedali posledic naših besed in dejanj, ki jih namerno ali nenamerno povzročamo sočloveku, bi bili vsekakor bolj strpni. Strpnost pa ni prizanesljivost, prijaznost ali popustljivost, ampak aktiven, dvosmeren odnos. Odnos, ki spodbuja priznavanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin vsakogar in vseh," je povedal v nagovoru.

Več o tem: https://www.rtvslo.si/slovenija/svetina-o-holokavstu-poskrbimo-da-ta-spomin-ne-zbledi/512088

KONTEKST: Dostojanstvo in univerzalne človekove pravice in temeljne svoboščine vseh ljudi so prepogosto še dandanes le mrtve črke na papirju, nespoštovanje človekovih pravic pa vsakdanja praksa v  številnih državah in  na kriznih žariščih. Mednarodni dan v spomin na žrtve holokavsta je treba razumeti v širokem smislu, ne samo kot dan spomina na množično uničenje rodu oz. spomina na grozote v obdobju druge svetovne vojne.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Svetovni_dan_spomina_na_%C5%BErtve_holokavsta

Tudi letos vas spodbujamo, da pripravite aktivnosti ob dnevu spomina  na holokavst in  mlade  ozavestite  o pomenu spoštovanja človekovih pravic in njihovega varovanja v času, ki ga živimo.

 Veseli bomo vaših povratnih informacij.