Pred prazničnimi dnevi

Pred prazničnimi dnevi

od Jožica Gramc -
Število odgovorov: 0

Dan samostojnosti in enotnosti je državni praznik v Republiki Sloveniji, ki ga praznujemo 26. decembra.

Dan ustavnosti je praznik v Sloveniji, s katerim se vsako leto 23. decembra obeležuje sprejetje in razglasitev Ustave Republike Slovenije.  23. decembra 1991 jo je v procesu osamosvajanja Slovenije sprejela Ustavodajna skupščina in je prva ustava samostojne države Slovenije.

 Z razglasitvijo rezultatov plebiscita 26. decembra 1990 je postalo jasno, da si slovenski narod želi samostojnosti. Letos mineva 29 let od razglasitve izidov plebiscita*1 o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, na katerem se je velika večina volivcev izrekla za samostojnost.

 Izidi so bili uradno razglašeni tri dni po plebiscitu in 26. december tako obeležujemo kot državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

Po zakonu o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije je morala republiška skupščina v šestih mesecih od dneva razglasitve plebiscitarne odločitve sprejeti ustavne in druge akte in ukrepe, potrebne za osamosvojitev.

 Tako je 25. junija 1991 uzakonila Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracijo o neodvisnosti in tako postavila formalni temelj slovenski samostojnosti.

 Dan kasneje, 26. junija, je bila suverena slovenska država slovesno razglašena, s čimer so se končala prizadevanja za njeno samostojnost.

*1Republiška skupščina je sprejela zakon, ki je določal, da bo plebiscit 23. decembra 1990 in da mora biti njegova odločitev v primeru pozitivnega izida uresničena v šestih mesecih. Na plebiscitarno vprašanje "Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?" je od 93,2 odstotka udeleženih volivcev okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno, tj. 88,5 odstotka vseh volivcev.

Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.



UPORABNI VIR:   https://www.rtvslo.si/slovenija/30-let