Spoštovani.
Lepo ste včeraj povedali, da Učno pripravo moramo napisati. Ali je lahko ročno napisana ali na računalnik?
Spoštovani.
Lepo ste včeraj povedali, da Učno pripravo moramo napisati. Ali je lahko ročno napisana ali na računalnik?
O term ni zapisa v zakonodaji; zato je lahko v kateri koli obliki*. Lahko pa se na šolski konferenci ali na strokovnem aktivu odločite drugače. ZRSŠ priporoča za sprotno pripravo t.i. tematsko pripravo, ki zajema več ur, lahko tudi tednov.
Sam pa bolj kot napisano priporočam digitalno pripravo, ker omogoča lažje iskanje po besedilu (vklopite NAJDI) in lažje spreminjanje, če ugotovimo, da pouk ne poteka skladno z našimi pričakovanji in načrtom.
--------
* Lahko bi bila tudi posneta na film ali diktafon. Ker zakon piše, da je treba pripravo dokumentirati. Ampak s tolikšno načelnostjo si tudi sam ne bi želel nakopati sitnosti na šoli. Škoda besed, da bi dokazal svoj prav.
Upam, da sem na seminarju prav razumela. Primer nižje poklicno izobraževanje (NPI) program mizarji:
družboslovje - za geografijo, zgodovino in sociologijo po 44 ur = 132 ur - ure, ko so dijaki na delovni praksi, mizarji na SC LJ imajo sociologijo in geografijo v 1. letniku 76 ur skupaj.
Tematski sklopi iz kataloga znanja za geografijo ( spoznavanje pokrajine, uporaba zemljevidov in informacijske tehnologije, Slovenija in njen položaj v EU, svetovni problemi in človekov odnos do okolja in posledice poseganja vanj) ter tematske sklope za sociologijo (socializacija, kultura in kolektivne identifikacije, neenakosti in slojevitosti, delo in ekonomsko življenje, sporazumevanje in odločanje v družbi).
1. Ali moram vse tematske sklope obravnavati ?
2. Ali moram v LUNu načrtovati 44 ur za geografijo in 44 ur za sociologijo ? (ali npr. 30 ur sociologija in 58 ur geografija ?
Gospa Dragicane odgovarjam na vaše vprašanje. Mislim, da sta Pika in Igor za ta odgovor najbolj kompetentna. Drugače pa iz izkušenj. Za sociološke vsebine mi ponavadi ostane zelo malo časa.
Ker sem tudi članica odbora Ekošole Srednje šole Zagorje vsako leto pripravljamo t.i. dneve za spremembe. V okviru tega dne "obravnavamo" razne sociološke vsebine. Mogoče nekaj letošnjih gostov oz. vsebin, ki so bile namenjene dijakom naše šole na dan za spremembe, 2.aprila:
KINOLOŠKO DRUŠTVO ZAGORJE- odnos človeka do živali
UROŠ MACERL- ogled kmetije in pogovor o Ekokrogu in človekovem odnosu do okolja
TD RUARDI- drugačne oblike preživljanja prostega časa. Spoznavanje nordijske hoje
Inštitut za kozmetiko- Pametno s soncem
Amnesty international - Diskriminacija in revščina
ZAVOD 5 - vloga terapevtskih psov
Mladinski center Trbovlje-Kako vidijo slepi?
MCT - Heroji furajo v pižamah
MC ZOS ZAGORJE- Zakaj voliti EU
Inšitut za politični menedžment- EU
gospa in gospod KLANČNIK - Bilo je nekoč
RK- prostovoljstvo, krvodajalstvo, uporaba defibrilatorja
Socialna akademija-Več glav več ve
Unicef- Prisluhni, spoznaj, spremeni
ogled filma Strah in pogovor
Pozdravljeni,
vprašal bi ali na vaših šolah izvajate projektne dneve z geografsko vsebino za drugi in tretji letnik z družbeno geografsko vsebino (Evropa, svet).
Inka
Naši projektni dnevi so vsako leto drugačni.
Letošnji oz. Okt. 2018 je imel naslov Kakšno mesto si želimo. Vsebine so bile razdeljene po težavnosti in programih(npr štetje prometa in ogljicni odtis višji letnik, esej o mestu vsi,...). Ko je kolegica predlagala temo Pomarančni sok, sem jaz pripravila za 3.letnik delavnico trgovina z ljudmi in pravična trgovina. 3.letnik zato, ker imajo drž. vzgojo. Ne mislim, da je vse to naj.... pri nas to deluje. Je pa potrebno veliko truda in časa.