Od jutri in naprej se bo dogajalo

Od jutri in naprej se bo dogajalo

od Igor Lipovšek st. -
Število odgovorov: 7

- Geografsko društvo Maribor in Oddelek za geografijo FF UM abita na potopisno predstavitev Tomaža Cigüta (študenta geografije na Oddelku za geografijo FF UM) z naslovom ARGENTINA in ČILE, ki bo v sredo, 25. maja 2016, ob 18.30 uri na Filozofski fakulteti v Mariboru v predavalnici 0.1/FF (pritličje).

- Geografsko društvo Gorenjske vabi svoje člane in vse, ki jih tematika zanima, na srečanje s Samom Košnikom, inženirjem geodezije, sicer ljubiteljem in poznavalcem Afrike. Tokrat nam bo predstavil  >Še  46 odtenkov Tanzanije<. Pridite v sredo, 25. maja 2016 ob 17.uri v geografsko učilnico v Osnovni šoli Stane Žagar Kranj.

- Novica SIO tokrat prinaša vest o četrtkovi večernici o spletnih kvizih za šolsko rabo. Mojca in Igor sta bila zanimiva, polurni posnetek pa si lahko pogledate.

- še 4 tedne imate časa, da sodelujete s svojimi geografskimi prospekti na Fabianijevem natečaju

- še 2 tedna imate časa za prijavo na seminar o minimalnih standardih pri pouku. Seminar bo 27. junija v Ljubljani.

-LGD pa prihodnjo soboto (28. maj 2016) vabi v Prekmurje in Porabje. Več informacij

Jeseni (sredi oktobra) pa ne pozabite na Sirikt (prijava prispevkov že poteka), Fabianijev bienale in tabor Društva učiteljev geografije v Vipavski dolini.

Pa največji geografski dogodek:

Oddelek za geografijo FF UM, v sodelovanju z ZGS in DUGS, pripravlja 22. zborovanje slovenskih geografov, ki bo 29. in 30. septembra 2017, v Mariboru.

V vsebinskem pogledu bodo v ospredju štirje tematski sklopi:

1. Med naravnim, ruralnim in urbanim. Ta je namenjen prikazom ekonomskih, socialnih, kulturnih  in regionalnih razmer na obravnavanem območju.

2. Živeti Maribor, je namenjen urbano geografskim temam.

3. Sonce vzhaja na vzhodu. V tem sklopu bodo predstavljeni prispevki z okoljsko in fizično geografsko vsebino.

4. Geografija >na enem hektarju<. Sklop je namenjen didaktičnim temam, še posebej učnim pristopom in vsebinam poučevanja geografije na omejenem prostoru.

Vabimo geografe iz pedagoške, aplikativne in raziskovalne sfere, da predstavijo rezultate svojega dela, toliko bolj, če se ti nanašajo na območje, ki je predmet zborovanja. Zaželeni  so znanstveni in strokovni prispevki ter posterji, še posebej posterji učencev in dijakov. Posterji bodo razstavljeni v času zborovanja.

Prijave k aktivnemu sodelovanju pošljite na elektronski naslov zborovanje2017@um.si<mailto:zborovanje2017@um.sido 1. junija 2016, za prijavo posterjev učencev in dijakov pa do 19. septembra 2016.




V odgovor na Igor Lipovšek st.

Odg: Od jutri in naprej se bo dogajalo

od Anton Polšak -

Spoštovani

Sporočam veselo novico, da je po malo daljših počitnicah izšla nova številka revije Geografija v šoli (1/2016). Je nova, drugačna, a spet ne toliko drugačna, da je ne bi prepoznali. Kot urednik moram reči, da je revija tudi oblikovno zanimiva, čeprav ni vrh grafičnega oblikovanja, saj to niti ne želi, saj smo in bomo dajali prednost vsebini. Gotovo pa se s kakovostno barvno izdajo odpirajo malo širše možnosti za objavljanje geografskih člankov, kjer so nepogrešljivi zemljevidi, fotografije in sorodno gradivo. Po sili razmer sem tudi avtor dveh člankov, vendar to le zaradi tega, ker nam je teh primanjkovalo, zato vabim vse geografe, objavljate! Da ne pišem več, prilagam še fotografijo naslovnice, vsebine in nekaterih tipičnih strani.


Pa lep pozdrav

Anton Polšak

V odgovor na Anton Polšak

Odg: Od jutri in naprej se bo dogajalo

od Anton Polšak -
V odgovor na Anton Polšak

Odg: Od jutri in naprej se bo dogajalo

od Anton Polšak -
V odgovor na Anton Polšak

Še nekaj novic za junij

od Igor Lipovšek st. -

Tale novica je bolje predstavljena v prejšnjem obvestilu, a vendar:

REVIJA GEOGRAFIJA V ŠOLI prinaša: Namakanje v Egiptu, Naravno posebnost Lošč na Kozjanskem, Analizo srednješolskih učbenikov, Pojmovne mreže, Podnebje Slovenije, Podnebne spremembe, Onesnaženi Ciudad de Mexico, Pisno ocenjevanje učencev, Aplikacijo Nearpod za preverjanje znanja; Zanimivost in Novice. In Novo iz (geografskih) založb.

Če je kdo pozabil oddati, dijaki in učenci pa so naredili – še nekaj dni imate na voljo, da polikate in pošljete geografske prospekte za 4.FABIANIJEV BIENALE 

17 nas je zanesljivih. Če še koga mika, da z nami razmisli »koliko morajo učenci/dijaki znati, da sem lahko zaprepaden/a, razočaran/a, zadovolj(e)n/a, vesel/a ali navdušena nad njihovim znanjem? (in svojim poukom)«, naj se pridruži 27. JUNIJA 2016 NA SEMINARJU O MINIMALNIH STANDARDIH. Prijavite se kar na pošiljateljev naslov.

O JUGOVZHODNOEVROPSKI OLIMPIJADI pa lahko preberete na http://sio.si/2016/06/10/jugovzhodnoevropska-geografska-olimpijada/ 

Lep pozdrav

V odgovor na Igor Lipovšek st.

Novice - september 2016

od Igor Lipovšek st. -

Spoštovane kolegice in kolegi. Papir se je poslovil; edine novice z ZRSŠ bodo posredovane takole in prek Geoliste. Zato se jih bomo potrudili povzeti vsak mesec.

Seminarja:

- DRUGAČNA GEOGRAFIJA, ki ga skupaj pripravljata ZRSŠ in DUGS. Potekal bo 14. in 15. oktobra v Vipavski dolini. Ker se bo delovni spored spreminjal, boste natančnejši in osveženi program lahko prebrali na spletnih straneh DUGS. Zaradi potrdil in da bi zagotovili sofinanciranje MIZŠ, Vas prosimo, da se sami ali da Vas šola prijavi v sistem Katis.

OSEMDELNA VIDEOKONFERENCA ZA OPORO POUKU GEOGRAFIJE. Seminar je popolna novost, saj gre za osem večernih usposabljanj, ki jih boste opravili od doma, ob računalniku, lahko že v pižami. Lansko leto sta komisija za e-geografijo in DUGS tovrstno izobraževalno obliko preverila in je delovala. Na sporedu bo 8 tem. Prva bo 29. septembra (četrtek) ob 20.00 na sporedu dr. Tatjana Kikec z 20-minutnim predavanjem Uporabnost spletnega orodja Google Zemlja pri pouku geografije. Po predavanju bo časa še 20 minut za razpravo ali vprašanja predavateljici/u. Prosimo, da se prijavite v sistem Katis do 15. septembra, saj je seminar potrdilo ministrstvo. Če nas bo prijavljenih več kot 28, bo cena okoli 8 evrov.

Še je čas, da se prijavite na konferenco Sirikt, ki bo 6. in 7. v Kranjski Gori.

Kaj s(m)o šolski geografi počeli, lahko preberete na spletnem portalu SIO.

Študijska srečanja bodo oktobra in novembra. Na znanih lokacijah. Že vnaprej se zahvaljujemo geografom na teh šolah.

NPZ je naš. Če na poučevanje gledamo kot na strokovni izziv in imamo toliko znanstvene kritičnosti, da ne podležemo "javnemu mnenju", da je NPZ zaradi ustrahovanja in rangiranja učiteljev, bomo veseli, da je geografija med izbranimi predmeti. Na spletni strani MIZŠ si poglejte, če ste med izbranimi šolami.

Uspešen začetek šolskega leta vam želimo.

Danijel, Anton, Igor


V odgovor na Igor Lipovšek st.

LGD vani na ekskurzijo na Dunaj - 8. in 9. oktobra

od Igor Lipovšek st. -

Ljubljansko geografsko društvo organizira dvodnevno ekskurzijo na Dunaj, ki bo 8. in 9. oktobra 2016.

Program za izlet smo pripravili v sodelovanju z zgodovinarjem dr.  Vincencom Rajšpom in geografom, dr. Walterjem Matznetterjem. Poudarek bo  na življenju in delu legendarnih slovenskih literatov in umetnikov - takšne vsebine ni moč najti pri turističnih agencijah. Obenem bodo  predstavljeni sodobni procesi naše nekdanje monarhične prestolnice.  Gre za izvrstno kombinacijo slovensko-avstrijskega vodenja dveh  doktorjev znanosti, oba z dolgoletnimi vodniškimi izkušnjami.  Tu je povezava do e-obvestil in dodatnih informacij o ekskurziji na  Dunaj:  http://www.lgd-geografi.si/uploads/obvestila/2016/Poletno_obvestilo_avg16.pdf

 Prijave sicer uradno sprejemamo do jutri, 9. septembra, a bomo prijave  geografov izjemoma sprejemali še tekom prihodnjega tedna. 

 Pogoj za prijavo na ekskurzijo ni članstvo v društvu. Vseeno pa je naša želja, da bi udeležba na ekskurziji prepričala čim več učiteljev  geografije, da bi postali naši člani. Udeležba na društvenih dogodkih je  obenem tudi strokovno izpopolnjevanje. Trudimo se, da na naših dogodkih  obravnavamo aktualne geografske tematike, ki jih vodijo ugledni in  strokovni gostje. Več o članstvu je moč najti na tej povezavi: 

http://www.lgd-geografi.si/index.php?page=clanstvo-in-vpisnica

 Vse zainteresirane vabimo tudi k spremljanju naše facebookove  strani,  kjer  bomo veseli novih všečkov:  https://www.facebook.com/LjGeogrDrus/

 Lep pozdrav,  Ljubljansko geografsko društvo

V odgovor na Igor Lipovšek st.

Študijska srešanja - 0ktober in november 2016

od Igor Lipovšek st. -

Spoštovane kolegice in kolegi. Tri srečanja so za nami, 9 jih je še pred nami.

  • 24. 10. 2016 ob 14:00, Zavod RS za šolstvo, Poljanska 28, 1000 Ljubljana
  • 27. 10. 2016 ob 14:00, OŠ Globoko, Globoko 9, 8254 Globoko
  • 27. 10. 2016 ob 14:30, OŠ Prežihovega Voranca Bistrica, Srednja Bistrica 49b, 9232 Črenšovci
  • 8. 11. 2016 ob 14:00, OŠ Solkan, Šolska ulica 25, 5250 Solkan
  • 8. 11. 2016 ob 14:30, III. OŠ Celje, Vodnikova ulica 4, 3000 Celje
  • 9. 11. 2016 ob 14:00, OŠ Srečka Kosovela Sežana, Kosovelova ulica 6, 6210 Sežana
  • 10. 11. 2016 ob 14:00, OŠ Staneta Žagarja Kranj, Cesta 1. maja 10a, 4000 Kranj
  • 10. 11. 2016 ob 14:30, OŠ Franca Vuka-Lešnika Slivnica, Mariborska cesta 4, 2312 Orehova vas
  • 15. 11. 2016 ob 14:00, OŠ Škocjan, Škocjan 51, 8275 Škocjan

Prosimo, če na spletni strani ZRSŠ preberet program in se prijavite. Neprijavljene sicer z veseljem sprejmemo, ampak ne bi radi naročili premalo kav. :-)
Obenem pa vas vabimo, da v študijskem forumu zapišete svoje vtise, predloge, mnenja, nestrinjanja ... - skratka kritike o študijskem srečanju; tako o vsebini kot konceptu ŠS.