Refleksija: FORMATIVNO SPREMLJANJE
Na začetku svoje kariere kot učiteljica sem se srečala z mnogimi težavami, še najbolj pa sem se obremenjevala z načinom kako naj pristopim do učencev in ustvarim pristni kontakt ter okolje v katerem bi se počutili dobro tako dijaki kot tudi jaz in v katerem ocene ne bi bile strah vzbujajoč tabu temveč nagrada za izkazano sodelovanje in znanje. Prvo leto poučevanja sem imela precej težav s samo komunikacijo z dijaki kot tudi z ocenjevanjem, kako naj čimbolj objektivno ocenim njihovo znanje. Pred začetkom mojega drugega šolskega leta sem se odločila, da se udeležim seminarja na temo formativno spremljanje, za katerega do tedaj še nisem slišala.
Že prvi teoretični del seminarja mi je dal veliko misliti o pomembnosti spremljanja dijakovega znanja skozi ceotno šolsko leto, zamislila pa sem se tudi o razliki med kvantiteto podanega znanja in kvalitetno dejansko pridobljenega znanja. Na drugem delu seminarja sem prišla do spoznanja, da bi bilo formativno spremljanje odlična rešitev za moje težave tudi kar zadeva objektivnosti pri samem ocenjevanju znanja.
Tako sem na začetku tega šolskega leta sklenila, da bo od sedaj naprej drugače. Prvo uro (pri vseh predmetih, ki jih učim - družboslovje, sociologija, etika in komunikacija) smo se z dijaki dogovorili o načinu ocenjevanja, ki je sledeči: vsako konferenco dijaki pridobijo eno pisno oceno, ki jo predstavlja pisanje kontrolne naloge, ter eno ustno oceno, ki bo pridobljena na podlagi njihovega sprotnega sodelovanja pri pouku in hkrati ocena njihovega zvezka, kjer je zapisana snov ter vsa sprotna vprašanja za ponavljanje snovi. V vseh razredih smo se z dijaki dogovorili, da je njihova začetna ustna ocena 5, na koncu konference pa bo le-ta odvisna od njihovega sprotnega sodelovanja, se pravi da če ne sodelujejo in ne delajo sproti se bo ocena znižala.
Odziv dijakov je bil pozitiven in v dveh mesecih skoraj nisem imela problema z disciplino v razredu oz. ko je prišlo do težave s kakšnim posameznikom, smo se skupaj v razredu pogovorili in jo zelo hitro rešili. Zdi se mi, da smo v razredih vzpostavili sproščeno klimo, kjer poteka obojestranska komunikacija ter da je tudi sodelovanje med samimi dijaki v razredu veliko boljše. Dijaki z veseljem sodelujejo in odgovarjajo na vprašanja med uro ter imajo vsi urejene zapiske v zvezkih.
Vanja Košmerl