Osnovno šolsko temkovanje iz znanja astronomije

Odg: Osnovno šolsko temkovanje iz znanja astronomije

by Sebastjan Zamuda -
Number of replies: 0
Sam sem sicer učitelj fizike v gimnaziji, a mislim, da so vsaj nekatere težave pri tekmovanju iz astronomije v osnovni in srednji šoli podobne. Na spletnih forumih sodelujem zelo redko, a sem se za komentar na tem mestu odločil predvsem zato, da vas pozovem, da namesto negodovanja na forumih raje organizatorju vsi skupaj predlagamo pogovor o vsebini in obliki tekmovanja. Vsak izmed nas ima svoj pogled in jaz svojega na tem mestu ne nameravam podrobno razčlenjevati. Zagotovo je veliko ciljev, ki jim tekmovanje poskuša slediti in je to del težave. Nedvomno bi bila velika škoda, da se učitelji in učenci/dijaki ne bi odločali za tekmovanje.

Naj poudarim, da nikakor ne negodujem zaradi neuspeha dijakov z moje šole, kot se včasih zgodi pri kakšnem učitelju. Če se na državno tekmovanje uvrsti več kot 10 dijakov z ene šole, bi verjetno pričakovali, da bo tam mentor navdušen nad sistemom, pa nikakor ni tako. A če pri nalogi, ki je vredna 8 točk, od 31 tekmovalcev na šolskem tekmovanju prav vsi dobijo 0 ali 1 točko, je to kar resna težava. Ne trdim, da je težava vedno v nalogi sami, lahko je tudi pri mentorju ali razumevanju tekmovanja. A po mojem trenutnem razumevanju te naloge s srednješolskim znanjem fizike in uporabo literature za tekmovanje dijaki te naloge ne morejo rešiti (brez pomembnega netrivialnega privzetka ali pa morda kakšnega članka v eni od revij). Seveda se lahko motim in dobro bi bilo, če bi lahko tudi take reči predebatirali.

Kot rečeno pa namesto (ali vsaj poleg) negodovanja na forumu predlagam, da organizatorjem predlagam skupen pogovor o nalogah na tekmovanju. Ne dvomim, da imamo drug drugemu veliko povedati in da se iz tega lahko vsi kaj naučimo. Na koncu pa je zagotovo najpomembneje, da gredo spremembe v dobro učencev in dijakov.

Sam nedvomno predlagam, da učenca prijavite na tekmovanje in ga spodbudite, da se ga bo udeležil. Kakšna beseda v to smer, da dijaka obvarujemo pred negativnimi občutki ob morebitnem neuspehu, pa v trenutni situaciji verjetno ne škodi. Morda kaj takega, da tudi mentorji ne vemo natančno, kakšne naloge bodo na tekmovanju, in zato morebitno (zelo) majhno število doseženih točk ne more biti razumljeno kot neuspeh. Zagotovo pa se strinjamo, da bi bilo bolje, da takih besed ne bi bilo potrebno izreči.

Lp,
Sebastjan Zamuda