VABILO

VABILO

od Jožica Gramc -
Število odgovorov: 0

Vabilo na

Delavnico

Vzgoja in izobraževanje o podnebnih spremembah in trajnostnem razvoju

Sreda, 28. marca ob 14.00 v veliki sejni dvorani, Gregorčičeva 27, Ljubljana

(prostori vladnih služb)

Kako lahko šola pripravi mlade na učinkovito soočanje z globalnimi izzivi, kot so podnebne spremembe? Kaj so pokazale dosedanje izkušnje pri delu z otroki in mladino v osnovnih in srednjih šolah? Ali bi bilo mogoče, in če da, kako, dobro prakso projekta »Živi preprosto in solidarno - v smeri podnebne pravičnosti« in druge podobne projekte vključiti v redni pouk?

Odgovore na ta in še druga vprašanja o vzgoji in izobraževanju za prehod v nizkoogljično družbo in družbo trajnostnega razvoja bomo iskali na delavnici, na katero ste vabljeni vsi pedagoški, strokovni in vodstveni delavci osnovnih in srednjih šol, ki imate izkušnje z izvajanjem projekta Slovenske Karitas in drugih podobnih projektov.

Izhodišča za posvetovalni proces, v okviru katerega kot prvi dogodek organiziramo delavnico Vzgoja in izobraževanje o podnebnih spremembah in trajnostnem razvoju, smo pripravili v Službi Vlade RS za podnebne spremembe.

Tematski sklopi:

I. 14.00 – 14.45 Uvodni del:

Pozdravni nagovor (dr. Darja Piciga, Službe Vlade RS za podnebne spremembe in Jana Lampe, Slovenska Karitas)

Ključni dokumenti in usmeritve za področje izobraževanja in komuniciranja o podnebnih spremembah in trajnostnem razvoju ter pregled stanja v Sloveniji (ddr. Barica Marentič Požarnik; Živa Gobbo, Focus; dr. Darja Piciga)

Pregled projektov in didaktičnih gradiv na temo vzgoje za trajnostni razvoj in globalnega učenja, uporabnih pri pouku (nekateri materiali bodo razdeljeni udeležencem delavnice)

II. 14.45 – 15.45 Delavnica: SWOT analiza (prednosti, slabosti, priložnosti in tveganja), vizija in cilji

15.45 – 16.00 Odmor

 

 

I. 16.00 – 17.00 Delo v skupinah: Na kakšen način vključiti podnebne vsebine v pouk in povezati z drugimi projekti učenja za trajnostni razvoj?

 

II. 17.00 – 17.30 Zaključki delavnice

 

Podlage:

 

- Pregled stanja (v prilogi)

 

- Osnutek Strategije komuniciranja in izobraževanja o podnebnih spremembah in trajnostnem razvoju do leta 2050, objavljen na spletni strani Službe Vlade RS za podnebne spremembe (www.svps.gov.si). 

 

Prijava: Prosimo, da prijave z navedbo imena in priimka udeleženca in organizacije, iz katere prihaja, ter njegovih kontaktnih podatkov, pošljete najkasneje do torka, 27. marca 2012 po elektronski pošti na naslov: gp.svps@gov.si. 

 

Kontaktna oseba za morebitna pojasnila ali vprašanja je dr. Darja Piciga, e-pošta: darja.piciga@gov.si, tel. 041 399 715.

 

 

S spoštovanjem,

 

 
 Jana Lampe ,Vodja projekta, Slovenska Karitas in

Dr. Darja Piciga Služba Vlade RS za podnebne spremembe