Poročilo "Izobraževanje in usosabljanje v pametni, trajnostni in vključujoči Evropi"

Poročilo "Izobraževanje in usosabljanje v pametni, trajnostni in vključujoči Evropi"

od Jožica Gramc -
Število odgovorov: 0

Poročilo "Izobraževanje in usposabljanje v pametni, trajnostni in vključujoči Evropi"

Skupno poročilo Evropske komisije in Sveta EU z naslovom "Izobraževanje in usposabljanje v pametni, trajnostni in vključujoči Evropi" je pokazalo, da Evropska unija morda ne bo uspela doseči svojih ciljev za leto 2020 glede zmanjšanja stopnje zgodnje opustitve šolanja na manj kot 10 %in povečanja deleža študentov z zaključeno terciarno izobrazbo na 40 %.

Kot še sporočajo iz Predstavništva Komisije v Sloveniji, je leta 2010 stopnja zgodnje opustitve šolanja v EU znašala 14,1 %, leto poprej pa 14,4 %. Največje deleže mladih, ki zgodaj opustijo šolanje, imajo Malta (36,9 %), Portugalska (28,7 %) in Španija (28,4 %), najboljše rezultate pa še naprej dosegajo Slovaška (4,7 %), Češka (4,9 %) in Slovenija (5 %).

Poročilo poudarja, da je kakovostno izobraževanje ključni dejavnik za preprečevanje brezposelnosti, saj mladim zagotavlja veščine in kvalifikacije, ki jih potrebujejo pri iskanju zaposlitve, visoko šolstvo in akademska odličnost pa imata pomembno vlogo pri krepitvi konkurenčnosti Evrope in spodbujanju izhoda iz krize.

Celotno poročilo

Vir: Eurodesk, 13. 2. 2012