Pred dnevom spomina na holokavst

Pred dnevom spomina na holokavst

od Jožica Gramc -
Število odgovorov: 0

Hebrejsko ŠOA (holokavst) pomeni načrtno in sistematično uničenje Judov.

Mednarodni dan v spomin na žrtve holokavsta je treba razumeti v širokem smislu, ne samo kot dan spomina na množično uničenje rodu oz. spomina na grozote v obdobju druge svetovne vojne. Aktivno moramo pristopiti k promociji medsebojnega spoštovanja, dialoga in mirnega sožitja ter z ozaveščanjem in izobraževanjem naslavljati vse pojave, ki vodijo k ekstremizmom in radikalizmom.

Dostojanstvo in univerzalne človekove pravice in temeljne svoboščine vseh ljudi so prepogosto še dandanes le mrtve črke na papirju, nespoštovanje človekovih pravic pa vsakdanja praksa v  številnih državah in  na kriznih žariščih.

27. januar je za vsakoletni svetovni dan spomina na žrtve holokavsta izbran kot dan zloma in prekinitve holokavsta. Na ta dan leta 1945 je ruska Rdeča armada osvobodila največje nacistično taborišče smrti Auschwitz-Birkenau na Poljskem.

Dan spomina na holokavst od leta 2008 obeležujemo tudi v Sloveniji. Na ta dan se spominjamo vseh žrtev tega temnega obdobja človeške zgodovine: Romov, Sintov, duševno in telesno prizadetih, pripadnikov različnih verskih ločin, političnih zapornikov, Slovanov in med njimi tudi vseh Slovencev, ki so bili iz kakršnegakoli razloga internirani v nacistična koncentracijska taborišča.

Prihodnje dni bodo po državi potekali številni dogodki namenjeni spominu na žrtve in preživele ter ozaveščanju in izobraževanju o holokavstu.

Ob obeleževanju tragičnih dogodkov zgodovine, žal, ne gre spregledati številnih kriznih žarišč in nasilnih izrazov diskriminacije ter nestrpnosti, s katerimi se sooča svet danes.

Slovenija od leta 2007 dejavno sodeluje v projektni skupini, ki si prizadeva za mednarodno sodelovanje na področju izobraževanja, spominjanja in raziskovanja holokavsta, da bi ohranjali zavest o tem, da holokavst pomeni svarilo pred nevarnostjo sovraštva, nestrpnosti in predsodkov.

DIDAKTIČNI IZZIVI PRII PREMETU DRUŽBOSLOVJE/ Katera vprašanja se vam ponujajo ob tem dnevu? Kako razvijati etično razmišljanje in etično čutenje? Kako iščete  odgovore na ta vprašanja pri pouku in pri različnih dejavnostih, ki potekajo na šoli?

Več o tem, kako obeležiti dan spomina na holokavst, boste našli v priponkah in na spodnji povezavi.

ANGAŽIRANO: Sreda, 24. januar 2023, 18.00
Velika galerija Doma kulture Slovenske Konjice
POTOPISNO PREDAVANJE HOLOKAVST
PETRA KLIMA

Potopis holokavst: Petra Klima - Knjižnica Slovenske Konjice (knjiznica-slovenskekonjice.si)

Šoa po hebrejsko ali nam bolj znanj izraz holokavst, ki pomeni načrtno in sistematičen uničenje Judov. Kako na pravilen način razlagati tako občutljivo in težko tematiko?

 Ne tako, da pokažemo »goro trupel« ali da naštevamo število žrtev, ampak da povemo zgodbo. Da povemo zgodbo Judov skozi njihove fotografije, njihove predmete … Da povemo, da so to bili ljudje, ki so imeli življenje pred holokavstom, med holokavstom in pa nekateri tudi po holokavstu. In pa nenazadnje da ne pozabimo! Kako si je lahko človek kaj takega dopustil?
»Zgodilo se je, torej se lahko ponovi. To je poglavitno, kar imamo povedati.« (Primo Levi).

KONTEKST: Tudi letos vas spodbujamo, da pripravite aktivnosti ob dnevu spomina  na holokavst in  mlade  ozavestite  o pomenu spoštovanja človekovih pravic in njihovega varovanja v času, ki ga živimo. Več o tem tudi na spodnji povezavi:

Šoa – spominjajmo se 2024 – Sinagoga Maribor

 Veseli bomo vaših povratnih informacij.