Pred prazniki

Pred prazniki

od Jožica Gramc -
Število odgovorov: 0

Pomemben dan v zgodovini Slovenije – Dan samostojnosti in enotnosti – 26.12.

Praznik simbolizira ključen mejnik v razvoju naše države, saj obeležuje pomembne dogodke, ki so vodili do njene osamosvojitve.

Ta pomemben praznik obeležujemo z raznolikimi prireditvami, spominskimi dogodki ter kulturnimi programi, ki nas opominjajo na pomembnost tega mejnika v naši zgodovini ter nas hkrati spodbujajo k spoštovanju naše skupne dediščine in k gradnji boljše prihodnosti.

December nas spominja na plebiscit leta 1990, ko je slovenski narod odločno izrazil svojo željo po samostojnosti in neodvisnosti, s čimer smo stopili na pot lastne suverenosti.

Praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, kot spomin na tisti veličastni dan pred 32. leti, ko smo 23. decembra 1990 na plebiscitno vprašanje: Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?

odločno izrazili željo po samostojnosti in neodvisnosti. Ta odločitev je bila izražena z izjemno visokim odstotkom podpore.

Brez dvoma smemo trditi, da smo tisti dan Slovenke in Slovenci pa tudi drugi prebivalci tedanje Republike Slovenije izkazali enotnost in trdno odločenost in pogum, da uresničimo sanje in hrepenenja mnogih, da ustanovimo lastno državo.

Izidi plebiscita so bili uradno razglašeni tri dni po plebiscitu in 26. december tako obeležujemo kot državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

Z razglasitvijo rezultatov plebiscita 26. decembra 1990 je postalo jasno, da si slovenski narod želi samostojnosti. Nismo zamudili zgodovinske priložnosti, ki se nam je ponudila.

Prav je, da se zavedamo, kako  zelo razburkan čas je bil to, v vzhodni Evropi  je vrelo in padel je berlinski zid.

To je bil čas demokratičnih vstaj v vseh evropskih državah s komunističnim totalitarnim režimom.

Didaktični izzivi pri predmetu družboslovje/vsebinski okvir: katalog znanja družboslovje/ metodično-didaktična priporočila/aktualizacija/ nameni učenja: razvijati sposobnost  za samostojno in kritično razmišljanje, razvijati sposobnost  za razumevanje večplastnosti in kompleksnosti družbenega in osebnega življenja posameznika in za ključne zgodovinske dogodke ter procese ter mejnike procesa osamosvajanja Slovenije.

KONTEKST:  Praznik samostojnosti in enotnosti simbolizira ključen mejnik v razvoju naše države, saj obeležuje pomembne dogodke, ki so vodili do njene osamosvojitve: spoznati težnjo Slovenije za osamosvojitev in razumeti vzroke za razpad SFR Jugoslavije; raziskati  glavne mejnike procesa osamosvajanja Slovenije.

Ob tem dnevu se vedno  spominjamo tudi domoljubja in enotnosti, ki sta pripomogla k uresničitvi teh sanj.

Kulturni izrazi, kot so pesmi, so bili in še vedno ostajajo pomemben del izražanja naše povezanosti, ljubezni do domovine ter želje po svobodi.

V priponki najdete informacije o pomembnosti plebiscita, o uporabnih virih ter domoljubne pesmi, ki so vzbudile čustva in povezale srca v času borbe za samostojnost.

Ob tej priložnosti se spominjamo tudi bogate kulturne dediščine, ki je odigrala ključno vlogo v času boja za samostojnost.

Domoljubne pesmi so bile glas ljudstva, ki so ga združevale in mu dajale pogum v teh zahtevnih časih.

Skozi umetnost in pesmi se je izražala ljubezen do domovine in hrepenenje po svobodi, kar je povezovalo  srca in duše v želji po lastni državi.

Dan samostojnosti in enotnosti je tako postal ne le zgodovinski mejnik, temveč tudi praznik, ki združuje Slovenke in Slovence v spoštovanju do preteklosti, hkrati pa nas opominja na vrednote enotnosti svobode ter pomembnosti skupnega dela za skupno dobro.

Skozi vse te elemente je Slovenija izkazala svojo trdno odločenost za samostojno pot in enotnost v raznolikosti svojih prebivalcev.

SOBIVANJE: Slovenija moja dežela / Slovenia my country (youtube.com)