- Ali poznate kak mit o večjezičnosti? Ali poznate več mitov o negativnih učinkih večjezičnosti, ki trdijo, da je večjezičnost na tak ali drugačen način nekoristen ali celo škodljiv pojav ali mitov, ki pretirano poveličujejo pozitivne učinke večjezičnosti?
Ne ravno mit, vendar sem slišal, da vedno več mladih staršev otroke že od zgodnjih let uči tujih jezikov - doma uporabljajo dva do tri jezike, nekateri se celo omejijo na dneve, npr. ob sobotah govorimo nemško, ob torkih hrvaško. Sam nisem prepričan o učinkih tako formalnega urnika učenja za predvrtčevske otroke, vendar se mi zdi, da je zgodnji stik s tujim jezikom lahko zelo pomemben, če otrok s spremembami ni preobremenjen.
- Ste že kdaj srečali koga, ki je trdno verjel v resničnost kakega mita o večjezičnosti? Za kateri mit je šlo in kaj ste storili?
Starši, o katerih sem pisal zgoraj. Sam jih osebno ne poznam, vendar očitno verjamejo, da bo njihova večjezična vzgoja imela pozitiven vpliv na otroke.
- Ste tudi sami kdaj verjeli v kak mit o večjezičnosti in kasneje spoznali, da ne drži? Za kateri mit je šlo?
Ne, to se mi še ni zgodilo.