Diskusija: zunanji primeri jezikovno občutljivega poučevanja

Diskusija: zunanji primeri jezikovno občutljivega poučevanja

od Nika Černač -
Število odgovorov: 0

Pomembno se mi zdi predvsem to, da v šoli ustvarimo sproščeno, zaupljivo in spoštljivo okolje, kjer se otroci zavedajo, da so vsi jeziki enako pomembni in dobrodošli. Sami moramo biti pri tem prvi zgled. Dobro se mi zdi predvsem to, da učencem med poukom omogočimo govoriti v katerem koli jeziku in ne le v tistem, ki je v šoli obravnavan kot uradni jezik. V razredu se morajo vsi učenci počutiti prijetno in sprejeto. V pouk lahko vključimo tudi različne dejavnosti, ki vključujejo več jezikov, kot so premerjanje le-teh, vprašanja v ali o različnih jezikih, zanimive video vsebine … Zanimiva se mi je zdela tudi ideja, da učenci, ki govorijo isti jezik, skupaj oblikujejo dejavnosti za ostale učence. Nagovorili so me tudi nasveti iz plakata Language Friendly School-Roadmap, saj res spodbujajo k ustvarjanju jezikovno sprejemljivega okolja na ravni šole in ne zgolj na ravni razreda.

Eden izmed predlogov je izpostavil tudi naloge v maternem jeziku učencev. To na učitelja prenaša veliko breme, saj mora ta sam sestaviti naloge in jih prevesti, kar je lahko precej stresno, kadar ti jezik ni blizu ali pa je v razredu veliko učencev tujcev. Zdi se mi, da je to mogoče izvesti redkeje ali pri predmetih, kjer so navodila kratka, kot je npr. matematika. Hkrati pa menim, da ima takšno dejanje res močen učinek na učenca, saj mu da občutek sprejetosti in domačnosti.