Jezikovno občutljivo poučevanje v razredu

Jezikovno občutljivo poučevanje v razredu

by Kristina Gruden -
Number of replies: 2

Ena izmed idej, ki se mi zagotovo utrne za spodujanje večjezičnosti, je uporaba različnih besed ali povedi, ki jih lahko nalepimo po razredu in si jih večkrat skupaj preberemo. Tako bodo učenci hitro osvojili vsaj te najosnovnejše povedi različnih jezikov, hkrati pa jih lahko s tem spodbudimo, da se bodo želeli naučiti novega jezika.

Poleg tega sem že imela možnost videti, kako je učiteljica v razredu uporabljala knjige (ponavadi slikanice, za lažjo predstavo), ki je bila napisana v večih jezikih. Vbistvu je bilo najprej napisano v slovenščini, nato pa pod tem še v dveh drugih jezikih. To omogoča otrokom, da se srečajo z različnimi jeziki, jih skušajo prebrati in se celo naudušijo za njih.

In reply to Kristina Gruden

Zadeva: Jezikovno občutljivo poučevanje v razredu

by Dominika Golob -
Ideje se mi zdijo zelo dobre. Še posebej spodbudna se mi zdi ideja o lepljenju besed ali povedi po razredu, saj lahko učenci prostovoljno stopijo v interakcijo z različnimi jeziki, te pa lahko tudi prilagajamo glede na zanimanje itd.
In reply to Kristina Gruden

Zadeva: Jezikovno občutljivo poučevanje v razredu

by Maša Grm -
Menim, da je ideja dobra in spodbudna za učence, saj se bodo ti na zabaven način naučili veliko in bodo enostavne povedi hitro osvojili.