O jeziku in identiteti

O jeziku in identiteti

od Ula Fink -
Število odgovorov: 0

a) Ali ste kdaj bili v situaciji, ko vam je bilo nerodno govoriti v svojem jeziku oziroma ste to opazili pri drugih ljudeh?

Sama nisem bila nikoli v situaciji, da mi je bilo nerodno govoriti v svojem jeziku. Prav tako tega nisem opazila pri drugih, saj so vsi ponosni, da lahko govorijo v svojem jeziku.

b) Ali ste kdaj občutili sram, da govorite določen jezik oziroma prihajate iz določene jezikovne skupine? Kako ste se počutili?

Nikoli nisem občutila sramu, saj sem ponosna na jezikovno skupino iz katere prihajam.

c) Ali ste kdaj doživeli, da so nekoga v vaši prisotnosti izzivali/sramotili/se norčevali zaradi njegove/njene jezikovne in kulturne pripadnosti? Kaj ste storili?

Ja, večkrat sem opazila norčevanje iz Romov in njihovega jezika v osnovni šoli. Sploh pri nas (jugo-vzhodni del Slovenije) je to zelo pogosto. V večini primerov nisem storila nič, ker se mi je to zdelo "normalno", ker so to počeli vsi. Zdaj vem, da bi morala nasprotovati njihovemu mnenju.

d) V prejšnjem poglavju (Posledice izumrtja jezikov in ideja enega svetovnega jezika) ponovno preberite misli, ki so jih delili sodelujoči v BBC-jevem projektu o jezikih. Kako pa se vi počutite, ko govorite jezik in/ali narečje svoje skupnosti? Kratko izrazite svoja občutja.

Tudi sama se strinjam z mislimi sodelujočih v BBC-jevem projektu. Enako se počutim sproščeno in prijetno, ko govorim svoj jezik. Počutim se enakovredno sogovorcem in lahko se izražam tako, kot si želim.