Ali poznate kak mit o večjezičnosti? Da, najpogosteje sem zagotovo slišala mit, da otrok, ki se hkrati uči več jezikov nikoli ne bo obvladal nobenega izmed njih.
Ali poznate več mitov o negativnih učinkih večjezičnosti, ki trdijo, da je večjezičnost na tak ali drugačen način nekoristen ali celo škodljiv pojav ali mitov, ki pretirano poveličujejo pozitivne učinke večjezičnosti? Zdi se mi, da so negativni bolj "ukoreninjeni" npr. ne bodo znali/obvladali jezikov enako dobro; jeziki bodo v glavi tekmovali za prevlado ipd. Pojavi se pa tudi kar nekaj tistih, ki pozitivne učinke večjezičnosti pretirano povezujejo s tem kako bo zaradi tega nekdo bolj inteligenten ipd.
Ste že kdaj srečali koga, ki je trdno verjel v resničnost kakega mita o večjezičnosti? Za kateri mit je šlo in kaj ste storili? Da, ko je babičina sestra tarnala o tem, le kako bodo njeni vnuki sploh zares poznali kak jezik, če bodo v stiku s tremi na enkrat (japonščino - kjer živijo in se šolajo, kitajščino - oče, slovenščino -mama). Takrat sem rekla, da bo to res dobro, ker bodo lahko že tako majhni spoznali 3 jezike in to ne pomeni, da nobenega izmed njih ne bodo obvladali. Na žalost se je izkazalo, da je slovenščina tu najbolj "nastradala".
Ste tudi sami kdaj verjeli v kak mit o večjezičnosti in kasneje spoznali, da ne drži? Za kateri mit je šlo? Morda do neke mere v tistega o prevladovanju, torej da bi avtomatsko tisti, ki ga bolj obvladamo prevladal.