Pred dnevom samostojnosti in enotnosti 26. 12. 2022

Pred dnevom samostojnosti in enotnosti 26. 12. 2022

od Jožica Gramc -
Število odgovorov: 0

Dan samostojnosti in enotnosti je državni praznik v Republiki Sloveniji, ki ga praznujemo 26. decembra.

Praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, kot spomin na tisti veličastni dan pred 32. leti, ko smo 23. decembra 1990 na plebiscitno vprašanje: Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država? Brez dvoma smemo trditi, da smo tisti dan Slovenke in Slovenci pa tudi drugi prebivalci tedanje Republike Slovenije izkazali enotnost in trdno odločenost in pogum, da uresničimo sanje in hrepenenja mnogih, da ustanovimo lastno državo. Izidi so bili uradno razglašeni tri dni po plebiscitu in 26. December  tako obeležujemo kot državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

Z razglasitvijo rezultatov plebiscita 26. decembra 1990 je postalo jasno, da si slovenski narod želi samostojnosti.

Nismo zamudili zgodovinske priložnosti, ki se nam je ponudila. Vsi vemo, da je bil to zelo razburkan čas, da je v vzhodni Evropi vrelo, da je padel berlinski zid, da je bil to čas demokratičnih vstaj v vseh evropskih državah s komunističnim totalitarnim režimom.

Didaktični izzivi pri predmetu Družboslovje/ vsebinski okvir: katalog znanja družboslovje/ metodično-didaktična priporočila/aktualizacija/ AKTUALNE obletnice / nameni učenja: razvijati sposobnost  za samostojno in kritično razmišljanje, razvijati sposobnost  za razumevanje večplastnosti in kompleksnosti družbenega in osebnega življenja posameznika in za ključne zgodovinske dogodke ter procese ter mejnike procesa osamosvajanja Slovenije.

KONTEKST:  Na spodnji povezavi, ki jo je pripravila dr. Vilma Brodnik je veliko raznovrstnih učnih gradiv in didaktičnih  spodbud.*

Pred dnevom samostojnosti in enotnosti 26. 12. 2022 - Zavod RS za šolstvo (zrss.si)

*Portal www.zbralismopogum.si  je poimenovan po enem od citatov iz časov plebiscita, ki se glasi »Zbrali smo pogum, stopli smo skupaj«. Citat ponazarja vzdušje v času plebiscita in dogodkom, ki so sledili in pripeljali do samostojne in neodvisne slovenske države. Brez enotnosti, zaupanja, samozavesti, ponosa, želje po boljšem življenju in blaginji in predvsem poguma, osamosvojitev ne bi uspela.

Uporabni vir: Država – razgledan.si, Družbena participacija – razgledan.si