Čestitke ob SVETOVNEM DNEVU UČITELJEV 2022

Čestitke ob SVETOVNEM DNEVU UČITELJEV 2022

od Jožica Gramc -
Število odgovorov: 0

UNESCO je 5. oktober kot svetovni dan učiteljev razglasil leta 1994 z namenom, da bi predstavil in poudaril poslanstvo učiteljev in njihove dosežke v vzgoji in izobraževanju.

Letošnje obeleževanje svetovnega dneva učiteljev poteka pod geslom Preobrazba izobraževanja: samo z učiteljicami in učitelji.

Sovpada z nedavnim zasedanjem generalne skupščine ZN in vrhom o preobrazbi izobraževanja, kjer je bilo kot tema v ospredju izobraževanje po svetu, ki se je po pandemiji covida-19 znašlo v krizi.

V tem tednu se bodo zvrstili številni virtualni dogodki na lokalni, regionalni in svetovni ravni, ki bodo obeležili letošnjo temo. Vsi ti dogodki ponujajo priložnost za praznovanje učiteljskega poklica po vsem svetu in ocenjevanje dosežkov, hkrati pa opozarjajo na glas učiteljev, ki so v središču prizadevanj za dosego globalnega izobraževalnega cilja. 

Več o tem v priponki.

 Ob priložnosti svetovnega dneva učiteljev so posebno objavo s številnimi zanimivimi podatki pripravili tudi pri Statističnem uradu RS. Tako, denimo, navajajo, da je izobraževanje večinoma domena žensk: v vrtcih jih je 97 %, v osnovnih šolah 88 %, v srednjih šolah 66 %, na terciarni ravni pa 47 %. Do celotne objave lahko dostopate – tukaj.

KONTEKST: 5. oktober – svetovni dan učiteljev - Zavod RS za šolstvo (zrss.si), Poslanica ministra dr. Igorja Papiča ob svetovnem dnevu učiteljev | GOV.SI,   Videoposnetek poslanice ministra dr. Igorja Papiča si lahko ogledate na spletni strani YouTube,

Kdo so slovenski učitelji: Svetovni-dan-uciteljev-2022.pdf (gov.si),

 O svetovanem dnevu učiteljev 2022: Mi sploh še kdo zaupa? - Časnik (casnik.si),

MISEL: » Vsi skupaj smo povezani v skupnem naprezanju, da bi postali človeški.«

                                                               Leo Buscaglia