Dnevi evropske kulturne dediščine in teden kulturne dediščine 2022

Dnevi evropske kulturne dediščine in teden kulturne dediščine 2022

od Jožica Gramc -
Število odgovorov: 0


Danes se začnejo 32. Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) in 10. Teden kulturne dediščine v Sloveniji.

 Med 24. septembrom in 10. oktobrom 2022 se bo zvrstilo veliko dogodkov in dejavnosti, ki bodo potekale po celi Sloveniji.

Osrednji dogodek bo odprtje razstave Vaš Plečnik. Ob evropskem letu mladih, 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in temi (Vz)trajnostna dediščina se bodo osredotočili na odnos današnjih generacij do arhitektove zapuščine. Narodni muzej Slovenije (nms.si)

Na strani Zavoda za varovanje kulturne dediščine so zapisali: "Dediščina je vedno bila in je trajnostna. Izhaja iz človeka, družine, prenašanja tradicij in znanj, z uporabo virov iz lokalnega okolja. Zato nam je lahko navdih na mnogih področjih našega življenja v sedanjosti in s tem lahko postane osnova za našo trajnostno prihodnost. Pomembno je vključevanje in aktivacija različnih družbenih skupin, ki pripomoreta k ohranjanju pestrosti in raznolikosti kulturne dediščine. Dediščina tudi pomembno vpliva na boljšo kakovost življenjskega okolja, lahko pripomore k bolj povezani skupnosti in k večjemu razumevanju med različnimi kulturami, zato želimo v njej prepoznavati vire in priložnosti za vsestranski razvoj posameznika, družbe, lokalnih skupnosti in države."

Zavod za varovanje kulturne dediščine je ob letošnjih Dnevih evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine skupaj s partnerji pripravili pester program dogodkov in dejavnosti, ki bo potekal po vsej Sloveniji.

Na strani Zavoda za varovanje kulturne dediščine najdete več informacij o Dnevih evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine (DEKD in TKD 2022).

Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine 2022 - Narodni muzej Slovenije (nms.si)

KONTEKST: didaktični izzivi pri predmetu Družboslovje in izvajanja AD