Danes je evropski dan spomina na žrtve totalitarizmov

Danes je evropski dan spomina na žrtve totalitarizmov

od Jožica Gramc -
Število odgovorov: 0
V Sloveniji in Evropi bomo danes  obeležili evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.
 Potekale bodo številne slovesnosti v spomin in opomin.

 V EU ob tej priložnosti letos izpostavljajo solidarnost z vsemi žrtvami preganjanja.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v imenu unije še izpostavil: “Danes je naše sporočilo preprosto in jasno. Vsak bi moral imeti pravico, da ima ali nima, da izbere ali spremeni vero ali prepričanje ter da zaradi tega ni izpostavljen diskriminaciji in prisili.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je medtem poudarila, da ima ta dan letos še posebno težo, saj je ruski predsednik Vladimir Putin vrnil grozote vojne v Evropo, in svet opomnil, da mir ni nekaj samoumevnega. ”

Več o tem: Evropa in z njo Slovenija se spominjata žrtev vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov - RTV SLO

23. avgust je za evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov leta 2009 z resolucijo* razglasil Evropski parlament, od leta 2012 pa ga uradno obeležujemo tudi v Sloveniji. Podatki o tem, koliko žrtev po svetu so povzročili trije totalitarni režimi – fašizem, nacizem in komunizem – so različni, zagotovo pa je bilo žrtev več deset milijonov.

*Evropski parlament je aprila 2009 sprejel »Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu«, na podlagi katere 23. avgust obeležujemo kot Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih

in avtoritarnih režimov. Na ta dan leta 1939 je bil sklenjen pakt Ribbentrop-Molotov o nenapadanju med nacistično Nemčijo in Sovjetsko zvezo, ki mu je nekaj dni pozneje sledil nemški napad na Poljsko in s tem začetek druge svetovne vojne.

Več o tem na spodnji povezavi:

Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in …

https://sl.wikipedia.org/wiki/Evropski_dan_spomina...