AKTUALNO: PRED PRAZNOVANJEM DNEVA DRŽAVNOSTI in konferenco DUH-mladi in ustvarjalnost

AKTUALNO: PRED PRAZNOVANJEM DNEVA DRŽAVNOSTI in konferenco DUH-mladi in ustvarjalnost

od Jožica Gramc -
Število odgovorov: 0

Mineva 31 let od ključnih dogodkov, ki so majhno Slovenijo usmerili na pot samostojnosti in neodvisnosti.

 To je bil čas, ko je kulturno, civilnodružbeno, pa tudi politično vrenje preteklih let doseglo najvišjo moč.

Budili so se upi, porajala vprašanja, razreševale dileme, gradilo pričakovanje. Od prvih večstrankarskih volitev po drugi svetovni vojni do nove vlade, odločitve in izvedbe plebiscita, priprav na dejansko razglasitev samostojnosti ter osamosvojitvene vojne so si dogodki sledili z izjemno hitrostjo in intenzivnostjo. Obdobje, ki zagotovo vsem ostaja globoko zasidrano v spominu. Vzporedno so potekala tudi naša "običajna" življenja in prav preplet teh zgodovinskih dogodkov z vsakdanjostjo je tisti, ki stvari postavlja v pravi kontekst.

KONTEKST/ predmet Družboslovje :  posredovati dijakom znanja, spretnosti in veščine, ki so potrebna, da bi razumeli samega sebe v kulturnem, družbenem, geografskem in zgodovinskem kontekstu, da bi razumeli pomen slovenske tradicije, pomembnost ohranjanja nacionalne identitete in položaj Slovenije v Evropi in svetu.

Slovenija je postala  samostojna in neodvisna država 25. junija 1991.

25. junija 1991 je  rojstni dan Slovenije, ki ga praznujemo kot dan državnosti.

S tem dnem je Slovenija postala neodvisna država. Na ta dan je bila sprejeta Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina samostojnosti. S tem dejanjem se je pričela 10-dnevna osamosvojitvena vojna ali vojna za Slovenijo, s katero je Republika Slovenija med 27. junijem in 7. julijem 1991 odbila napad jugoslovanske vojske. Tako je potrdila svojo neodvisnost od Socialistične Federativne Republike Jugoslavije. To je bil prvi oboroženi spopad na Balkanu po drugi svetovni vojni.

Za obeleževanja same razglasitve osamosvojitve in zmagovite vojne za Slovenijo so objavljena  učna gradiva na portalu www.zbralismopogum.si. in v priponki (Pred dnevom državnosti 25. junija 2022 - Zavod RS za šolstvo (zrss.si)

Vabimo vas, da v spletni učilnici  družboslovja objavite  zgodbe o praznovanju 31 - letnice Slovenije na vaši šoli in pri pouku družboslovnih predmetov.

Želimo vam ponosno praznovanje Dneva državnosti!

Po praznovanju dneva državnosti se veselimo se  srečanja in sodelovanja z vami na konferenci DUH - Mladi in ustvarjalnost.

Spletna stran druge konference DUH je postavljena in dostopna pa povezavi : Konferenca DUH 2022 - Konferenca DUH 2022 (zrss.si)

Prijava za udeležence konference po panelih pa je na povezavi:

https://docs.google.com/forms/d/1KwBBWfITSGeYZgkpcEy8TDaQ5mkHsVb6owK3GgEUiFQ/edit