Pred dnevom spomina na holokavst

Pred dnevom spomina na holokavst

od Jožica Gramc -
Število odgovorov: 0

27. januar je za vsakoletni svetovni dan spomina na žrtve holokavsta izbran kot dan zloma in prekinitve holokavsta. Na ta dan leta 1945 je ruska Rdeča armada osvobodila največje nacistično taborišče smrti Auschwitz-Birkenau na Poljskem.

Dan spomina na holokavst od leta 2008 obeležujemo tudi v Sloveniji. Na ta dan se spominjamo vseh žrtev tega temnega obdobja človeške zgodovine: Romov, Sintov, duševno in telesno prizadetih, pripadnikov različnih verskih ločin, političnih zapornikov, Slovanov in med njimi tudi vseh Slovencev, ki so bili iz kakršnegakoli razloga internirani v nacistična koncentracijska taborišča.

Prihodnje dni bodo po državi potekali številni dogodki namenjeni spominu na žrtve in preživele ter ozaveščanju in izobraževanju o holokavstu.

http://www.sinagogamaribor.si/slo/program/2022-2/soa-spominjajmo-se-2022/

Sinagoga Maribor – Šoa – Kako je lahko človek kaj takega dopustil?

Program prireditev

KONTEKST: Dostojanstvo in univerzalne človekove pravice in temeljne svoboščine vseh ljudi so prepogosto še dandanes le mrtve črke na papirju, nespoštovanje človekovih pravic pa vsakdanja praksa v  številnih državah in  na kriznih žariščih. Mednarodni dan v spomin na žrtve holokavsta je treba razumeti v širokem smislu, ne samo kot dan spomina na množično uničenje rodu oz. spomina na grozote v obdobju druge svetovne vojne. Aktivno moramo pristopiti k promociji medsebojnega spoštovanja, dialoga in mirnega sožitja ter z ozaveščanjem in izobraževanjem naslavljati vse pojave, ki vodijo k ekstremizmom in radikalizmom.

 Ob obeleževanju tragičnih dogodkov zgodovine, žal, ne gre spregledati številnih kriznih žarišč in nasilnih izrazov diskriminacije ter nestrpnosti, s katerimi se sooča svet danes.

Učna ura – nemška generacija Z in holokavst - RTVSLO.si

Nemško-britanska dokumentarna oddaja, 27.1. ob 20.05 na TV SLO 2, ki so ga snemali kar pet let  in prikaže odnos mladih Nemcev do strahot 2. svetovne vojne.

Uporabni vir: Šola človekovih pravic : http://sola.amnesty.si/

Tudi letos vas spodbujamo, da pripravite aktivnosti ob dnevu spomina  na holokavst in  mlade  ozavestite  o pomenu spoštovanja človekovih pravic in njihovega varovanja v času, ki ga živimo.

Slovenija od leta 2007 dejavno sodeluje v projektni skupini, ki si prizadeva za mednarodno sodelovanje na področju izobraževanja, spominjanja in raziskovanja holokavsta, da bi ohranjali zavest o tem, da holokavst pomeni svarilo pred nevarnostjo sovraštva, nestrpnosti in predsodkov.

»Z ozaveščanjem in izobraževanjem, kjer je večina dogodkov v Sloveniji namenjenih mladi generaciji, želimo na svetovni ravni prispevati k cilju "Nikoli več", sporočajo tudi  z MZZ, ki dejavno podpirajo  tovrstna prizadevanja doma in v svetu.

Tudi letos je situacija zaradi pandemije covida – 19 spremenjena, številni učenci in dijaki se nahajajo v karanteni, pouk se izvaja na daljavo, ali hibridno  zato predlagamo, da v primeru pouka na daljavo tudi obeleževanje Dneva spomina na holokavst izvedete na daljavo. To lahko storite tako, da učencem oziroma dijakom predlagate številne aktivnosti kot na primer: ogled filma, pripravo kratkega poročila o njem ali pa preprosto poiščete kake druge možnosti. Številne med njimi so opisane v Smernicah za poučevanje o holokavstu (IHRA 2020), ki jih boste našli na spletni strani Zavoda RS za šolstvo:

https://www.zrss.si/zrss/wp-content/uploads/2020-06-18-smernice-za-poucevanje-o-holokavstu.pdf 

Več o tem kako obeležiti dan spomina na holokavst boste našli  v priponki.

 Veseli bomo vaših povratnih informacij.