Ta veseli dan kulture 2021

Ta veseli dan kulture 2021

od Jožica Gramc -
Število odgovorov: 0

Letošnje praznovanje rojstnega dne Franceta Prešerna, ki ga na pobudo ministrstva za kulturo od 200. obletnice pesnikovega rojstva leta 2000 zaznamujemo pod imenom Ta veseli dan kulture, bo letos potekalo v hibridni obliki. Kulturne institucije bodo letos v nasprotju z lanskim letom lahko nekaj dogodkov pripravile v živo, nekaj pa jih bo na spletu.

Kulturne institucije pripravljajo brezplačne dogodke, večina jih bo objavljena na posebni spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije na skupnem portalu. Dogodke bodo vnašali vse do petka. Nekaj dogodkov bo na ogled na spletnih straneh in družbenih omrežjih.

Večina dogodkov, ki jih kulturne institucije večinoma na ta dan ponujajo brezplačno, je objavljena tukaj.

Dan bo zaznamovan tudi z bogatim muzejskim in galerijskim programom, ki ga napovedujejo številni muzeji in galerije po Sloveniji. Marsikje pripravljajo dan odprtih vrat, ponujajo javna vodstva v živo in bogat program za otroke. Nekaj je tudi odprtij razstav.

Praznovanju se bodo med drugim pridružili tudi v Cankarjevem domu, kjer bodo ponudili javno vodenje po razstavi 14. Slovenski bienale ilustracij.

Baza slovenskih filmov je odprla povezavi za ogled dveh dokumentarnih filmov

Narodna noša scenarista, režiserja in letošnjega Štigličevega nagrajenca Maka Sajka in Odpotovanje – avtorski film, scenaristke in režiserke Petre Seliškar.

 Filma sta brezplačno na ogled do nedelje do polnoči. V gledališču Park v Murski Soboti bodo brezplačno predvajali film Miroslava Mandića Sanremo.

UPORABEN VIR :  Zaživela je Googlova spletna zbirka naravne in kulturne dediščine Slovenije

Več o tem Zaživela je Googlova spletna zbirka naravne in kulturne dediščine Slovenije - RTVSLO.si

Na Ta veseli dan kulture so v sklopu projekta Google Arts and Culture: Slovenija odprli spletno zbirko slovenske kulturne dediščine, njenih naravnih lepot, mitov, pravljic in običajev. 

Do spletne zbirke Slovenske zgodbe  lahko dostopate tukaj.