5. junij - svetovni dan varstva okolja

5. junij - svetovni dan varstva okolja

od Jožica Gramc -
Število odgovorov: 0

5. junij je svetovni dan varstva okolja. Dan, ki so ga razglasili Združeni narodi in so ga prvič obeležili leta 1974, krepi globalno zavedanje o pomenu okolja in spodbuja k dejanjem za njegovo zaščito.

Skozi leta je postal široka globalna platforma za javno obeleževanje v več kot sto državah. Pripoznan je tudi kot »ljudski« dan, na katerega posamezniki storimo nekaj pozitivnega za okolje in združimo posamezne aktivnosti v učinkovito kolektivno spremembo za planet.

"Bolj kot kar koli drugega je svetovni dan okolja dan ljudi, ki spodbuja k dejanjem v dobro Zemlje. Ta dejanja so lahko lokalna, nacionalna ali globalna. Lahko gre za solo delovanje ali vključuje množico. Vsakemu je prepuščena svobodna izbira," poudarjajo v ZN.

Ob letošnjem svetovnem dnevu varstva okolja organizacija združenih narodov poziva k ohranjanju biodiverzitete. Slednje je tesno povezano z velikimi naravnimi katastrofami kot tudi z aktualno zdravstveno krizo zaradi pandemije koronavirusa, ki nas je opomnila, kako dragoceni so osnovni gradniki življenja: dostop do pitne vode in kvalitetne hrane, čist zrak, bogati in zdravi gozdovi, in kako pomembno je, da lahko naše ključne ekosisteme tudi zaščitimo pred uničujočimi posegi.

UPORABNI VIRI:

SURS je ob svetovnem dnevu varstva okolja pripravil posebno objavo:
Biotska raznovrstnost - kaj lahko v zvezi s tem ob svetovnem dnevu varstva okolja pove uradna statistika?

Povzetek:
Letošnji svetovni dan varstva okolja, že 46. po vrsti, namenja glavno pozornost biotski raznovrstnosti oz. biodiverziteti.  Hrana, zrak, voda in podnebje niso pomembni dejavniki samo za preživetje človeka, temveč tudi za ohranjanje biotske raznovrstnosti. O tem lahko marsikaj pove tudi statistika.

Povezava do celotne vsebine novice:
https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/8846

Ekologi brez meja: https://ebm.si/prispevki/zgodba-o-plastiki-ob-dnevu-okolja

Vabljeni k branju 27. novičnika s svežimi informacijami o globalnem učenju. V njem so zbrane tudi aktivnosti organizacij, ki skupaj izvajajo projekt Konzorcij NVO z naslovom: "Trajno. Lokalno. Globalno", ki ga sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve.