Ob dnevu generala Maistra

Ob dnevu generala Maistra

od Jožica Gramc -
Število odgovorov: 0

Rudolf Maister – od mitizacije do zgodovinskega spomina

Pred 100 leti na današnji dan, 23. 11. 1918, je slovenski general Rudolf Maister razorožil nemško varnostno stražo in jo razpustil. S tem pomembnim dejanjem, v katerem je sodelovala prva slovenska redna vojska v zgodovini, je uveljavil ljudsko voljo in dosegel, da je velik del Štajerskega in Koroškega slovenskega etničnega ozemlja pripojil slovenski oz. jugoslovanski upravi.

Državni praznik, dan Rudolfa Maistra, v Sloveniji v spomin na borca za severno slovensko mejo praznujemo od leta 2005. Maribor prav tako danes zaznamuje spominski dan občine, ko je Maister osvobodil mesto.

Razstava Muzeja narodne osvoboditve Maribor -
Na desni ga, na levi ni - pred nami svetli cilj leži.

Ob stoti obletnici dogodkov, ki so Slovencem priborili še danes veljavno državno mejo na severu, bo razstava javnosti prikazala takratno življenje na Štajerskem, v Mariboru, razmere in odnose med slovenskim in nemškim prebivalstvom, pričakovanja Nemcev in nemštvu naklonjenih Slovencev. Prav tako odločilno vlogo generala Rudolfa Maistra, borcev za severno mejo in takratnih slovenskih politikov na Štajerskem.

Razstava bo na ogled do 31. 8. 2019

Več informacij na spodnji povezavi:

http://www.rtvslo.si/prva-svetovna-vojna/zgodbe-in-pricevanja/rudolf-maister-od-mitizacije-do-zgodovinskega-spomina/472539