Knjiga o cepivih

Spletno mesto: Skupnosti SIO
Predmet: Marta Skrbinšek
Knjiga: Knjiga o cepivih
Natisnil: Gostujoči uporabnik
Datum: sobota, 5. oktober 2024, 07.29

1. Ošpice

Si že slišal za ošpice? So prava nadloga, telo posujejo z drobnimi rdečimi pikami in prinašajo še druge neprijetne posledice. Več si poglej v filmčku: 

2. Ukrepi proti nalezljivim boleznim



Danes, ko število prebivalcev Zemlje vztrajno narašča in smo priča globalizaciji, ki več ljudem omogoča preseljevanje in potovanja, smo še bolj izpostavljeni tveganjem za širjenje nalezljivih bolezni. Da bi zajezili pohod nalezljivih bolezni, so bili že v preteklosti pomembni številni ukrepi. Uvedba obveznega cepljenja, nadzor nad pitno vodo, urejene odplake in ukrepi za varnost živil so pripomogli, da nalezljive bolezni niso več med poglavitnimi vzroki umrljivosti pri nas in drugih deželah razvitega sveta.

3. Kolektivna zaščita

Čeprav so trenutno nekatere nalezljive bolezni v Sloveniji zelo redke ali se sploh ne pojavljajo, bi lahko manjše število necepljenih ljudi povzročilo njihovo vrnitev, kot se v zadnjih letih dogaja v nekaterih evropskih državah, kjer se srečujejo z velikim številom zbolelih za ošpicami in njihovimi posledicami. S cepljenjem pa ne zaščitimo le sebe, ampak proti nalezljivim boleznim posredno zaščitimo tudi druge. S tako imenovano kolektivno zaščito zaustavimo širjenje nalezljivih bolezni. 

In zakaj je kolektivno cepljenje tako pomembno? Posebno pomembno je za tiste, ki zaradi zdravstvenih razlogov (na primer osnovne bolezni, ki je nezdružljiva s cepljenjem) ne morejo biti cepljeni. 

4. Zaključek

Kaj pomeni kolektivno cepljenje?